Voor scholieren is de UB ‘hip’

12 mei 2015

Tot irritatie van veel studenten zijn ze er weer: de middelbare scholieren. Waarom zitten ze in de Universiteitsbibliotheek? Hebben ze op hun eigen scholen geen goede studeerruimtes? Jawel, reageren de scholen. Maar die zijn niet zo rustig, groot en hip als de UB.

Foto: Ondra, creative commons
Foto: Ondra, Creative Commons

Er liggen markeerstiften in zes kleuren op tafel, omringd door zakken broodjes en blikjes energiedrank: de middelbare scholier komt goed voorbereid naar de bibliotheek. Maar de scholieren zorgen behalve voor een kleurrijke aanblik ook voor de nodige irritatie in de UB. Ze nemen met hun oefenexamens heel wat ruimte in beslag en lijken meer lol te hebben in het leren dan de gemiddelde student: het onderdrukte gegrinnik is door de hele stiltezaal te horen.

‘Als je van die scootertjes pal voor de ingang ziet staan, dan weet je al hoe laat het is,’ zegt filosofiestudent Richard Donné. ‘Waarom studeren ze eigenlijk hier, en niet op school?’ vraagt zijn buurman zich af.

Goede vraag. Shirley (17) van de Nijmeegse Scholengemeenschap (NSG), komt hier leren omdat het zo lekker rustig is. Ze zit in de stilteruimte van de UB. ‘Op mijn school hebben we wel een mediatheek en een stilteruimte, maar daar is het veel minder rustig’, fluistert ze. Lynn (15) van de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN) komt naar de UB omdat er op haar eigen school geen plek is. ‘We kunnen daar niet leren, best vervelend. Ik zou willen dat de school daar wat aan deed,’ zegt ze.

Studieplein
Examencoördinator Els Spoeltman van de SSgN denkt dat er nog een reden meespeelt. Aan de telefoon zegt ze: ‘Studeren in de universiteitsbibliotheek is wel heel hip op het moment.’ De UB geeft scholieren het gevoel dat ze serieus aan het werk zijn, merkt ze. ‘En ik denk dat de voorzieningen in de UB ook beter zijn dan op een doorsnee middelbare school.’ Zelf hebben ze op het SSgN wel een studieplein, waar leerlingen wel degelijk kunnen leren. ‘Maar’, zegt Spoeltman, ‘daar is meer onrust, omdat er ook onderbouwleerlingen rondlopen.’

Foto: Paul Fergusun, Creative Commons
Foto: Paul Fergusun, Creative Commons

Jan Triepels, sectordirecteur havo/vwo van het Montessoricollege is ervan op de hoogte dat leerlingen van zijn school deze dagen de UB bezoeken. ‘Ja, we weten dat er leerlingen zijn die het een fijne, rustige werkplek vinden. We adviseren leerlingen om naar de Lindenberg te gaan om te studeren, maar ook naar de UB inderdaad.’ Zelf heeft het Montessori te weinig ruimte, zegt Triepels, waar leerlingen rustig en afgezonderd anderen kunnen studeren.  

Mediatheek
De Nijmeegse Scholengemeenschap (NSG) adviseert haar leerlingen volgens een woordvoerder niet om naar de UB te gaan. ‘Het hoeft ook niet. Wij hebben hier genoeg plekken om stil te kunnen werken.’ Ook het Kandinsky College aan de Malderburchtstraat stimuleert leerlingen niet om in de UB te gaan zitten, zegt hoofd bedrijfsvoering Pieter Paul van de Wal namens die school.

‘Wij hebben een mediatheek en daar omheen een studieruimte met computers. Daar kunnen onze leerlingen prima leren. Het is misschien wat minder rustig dan in de bieb, maar ik vraag me af: waarom leren ze niet thuis? Overdag zijn hun broers en zussen er niet, ouders werken dan vaak. Rustiger kan niet, zou ik zeggen.’/ Jasmijn Lobik, Pim Muller, Martine Zuidweg

0 reacties

  1. 5e jaars Student schreef op 13 mei 2015 om 12:10

    Uhm naar mijn mening heeft de NSG dus niét voldoende ruimte om in stilte te werken, ten minste in mijn tijd was dat zo. Thuis studeren is ook niet ideaal om dat die omgeving geen studieruimte is en je concentratie niet bevordert. Ik raadt ze aan om met dit weer een plekje in de zon op te zoeken, voel je je meteen niet zo zielig en opgesloten omdat je aan het leren bent.

  2. Tilburg schreef op 14 mei 2015 om 16:37

    In Tilburg moet je in deze periode gewoon je ID laten zien om de UB binnen te komen. Als oorspronkelijk Nijmeegse student viel me dit echt op, geen scholieren hier in de Tilburgse UB te vinden. De UB zit overigens wel vol, met studenten!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!