‘Voor wie is 50PLUS een one-issuepartij?’

07 mei 2014

Het is even geleden dat Norbert Klein zelf in de collegebanken zat. De fractievoorzitter van 50plus, dertig jaar geleden afgestudeerd als rechtenstudent aan de Radboud Universiteit, keerde op uitnodiging van studievereniging ismus vandaag even terug in de collegezaal om studenten politicologie te vertellen over zijn partij.

Foto: Mic Werney (Creative Commons, Flickr)
Foto: Mic Werney (Creative Commons, Flickr)

Het vergt wat moed om als fractieleider van de ouderenpartij je verhaal te vertellen aan een groep jonge studenten. Klein vat de koe gelijk bij de horens. Hij begint met een peiling: ‘Voor wie is 50PLUS een one-issuepartij?’ Alle aanwezige studenten steken de hand omhoog.

Natuurlijk deinst de 50plusser daar niet voor terug, en natuurlijk is hij het er niet mee eens. ‘De VVD komt op voor ondernemers, maar is geen ondernemerspartij. PvdA komt op voor arbeiders, maar is geen arbeiderspartij. En 50PLUS is geen ouderenpartij, al houden wij wel rekening met ouderen en hun plek in de maatschappij.’ Vervolgens benoemt Klein de speerpunten van zijn partij. Erg verrassend zijn die niet: gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid, zorg voor de ouder wordende mens, zorg voor de leefomgeving en medezeggenschap. Onder deze noemers verstaat hij bijvoorbeeld het tegengaan van leeftijdsdiscriminatie en toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen.

Maar met een opsomming van het partijprogramma nemen de studenten natuurlijk geen genoegen. Ze zijn benieuwd naar wat Klein van de huidige student vindt. Waar zit volgens hem het verschil tussen de student van toen en die van nu? ‘Vroeger werd je als student geacht kritisch na te denken, nu is alles veel meer prestatiegericht.’ Daarnaast noemt Klein de mogelijkheden die de student heeft om tijdelijk te studeren in een andere stad of in het buitenland. ‘Tegenwoordig kies je voor een studie of een bepaald vak, vroeger koos je voor een universiteit. Als je bijvoorbeeld een minor wilt volgen in Amsterdam, dan kan dat nu gewoon.’ En om die mobiliteit te stimuleren, zegt Klein voor het behoud van de ov-kaart te zijn. Slimme zet wel. Met dat laatste statement weet hij de student wellicht voor zich te winnen. / Nicole Nibbering

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!