Voorbereidingen gestart voor gedeeltelijke sloop Spinozagebouw
Het laagbouwgedeelte van het Spinozagebouw, waar voorheen sociale wetenschappers hun onderzoek deden, gaat komende zomer plat. Over de toekomst van de rest van het gebouw, dat nu leeg staat, is nog geen beslissing genomen.
Het is aan de coronacrisis te wijten dat er nog weinig mensen te vinden zijn in het Maria Montessorigebouw. Het splinternieuwe onderkomen van de Faculteit der Sociale Wetenschappen is sinds het begin van dit jaar in gebruik.
Op een steenworp afstand van het Montessorigebouw staat nu een verlaten Spinozagebouw. De kantoren zijn leeggeruimd. Ook de collegezalen zijn op dit moment niet in gebruik, al is dat wederom de coronacrisis aan te rekenen.
Slooplijst
Het laagbouwgedeelte van Spinoza – ook wel bekend als Spinoza B – gaat komende zomer tegen de grond. De voorbereidingen daarvoor worden nu getroffen. De laboratoria die er waren gevestigd, zijn verhuisd naar het Montessorigebouw. Ook de aangrenzende Thomas van Aquinostraat 8, met vooral kleinere onderwijszalen, staat op de slooplijst. De tropische binnentuin en het D.E. Café komen daarmee te verdwijnen, net als de ondergrondse parkeergarage.
Vooralsnog gaat dus niet het hele Spinozagebouw plat. De grote collegezalen op de begane grond blijven in gebruik voor onderwijs, mits de coronamaatregelen dat toelaten. En ook de toren blijft in ieder geval voorlopig gespaard, hoewel die op het opslaan van meubilair na nog geen nieuwe functie heeft. Ook is nog niet duidelijk wat er op de plek komt van de gesloopte laagbouw.
Koen Fleuren, hoofd Campus Development van Campus & Facilities, laat weten dat de universiteit komende zomer een campusplan wil afronden, waarin duidelijkheid wordt gegeven over de toekomst van het gebouw en de omgeving.
Park
Van binnen is het Montessorigebouw helemaal af, maar aan de ruimte eromheen wordt nog hard gewerkt. Aan de oost- en zuidkant van het gebouw wordt een parkachtige omgeving aangelegd. In het bos aan de zuidkant, richting Houtlaan, zijn de afgelopen maanden veel bomen gekapt. Het bos was aangetast door de letterzetter, een keversoort. Daar gaat de universiteit de komende tijd veel nieuwe flora planten, verzekert Koen Fleuren, te beginnen met honderd bomen deze maand.
Scenario’s
Verschillende scenario’s worden door het college van bestuur overwogen. Vóór corona dacht de universiteit bijvoorbeeld aan een nieuwe bestemming voor het Erasmusgebouw, met een mix aan functies zoals studentenhuisvesting, een hotel en congresruimtes. Om die verbouwing mogelijk te maken zouden medewerkers van de letterenfaculteit tijdelijk ondergebracht kunnen worden in het Spinozagebouw.
Ook werd er al gesproken over een nieuw gebouw voor de geesteswetenschappen, op de plek van het Spinozagebouw. Kiest de universiteit daarvoor, dan gaat het hele Spinozagebouw op den duur tegen de grond.
De coronacrisis heeft de kaarten echter opnieuw geschud. Vrijwel iedereen werkt noodgedwongen thuis en dat heeft niet alleen maar nadelen. Een meerderheid van het personeel wil ook na corona een dag of meer thuis blijven werken, bleek uit de personeelsenquête. Het college van bestuur wil dat ook stimuleren. Mogelijk is daardoor minder kantoorruimte nodig.
Max schreef op 3 februari 2021 om 15:23
De RU lijkt zich nagenoeg alleen nog te richten op vastgoedontwikkeling.
Kwalijke zaak….
Alumnus schreef op 3 februari 2021 om 20:55
Waarom gebruiken ze het niet voor zelfstudiekantoortjes? De UB zit altijd rammend vol en de komende tijd zal er klaarblijkelijk toch niks gebeuren met de locatie. Studenten snakken momenteel naar een andere werkplek dan het karige bureau onder de hoogslaper in hun kamertje van 11m2. De Ikea-bureaustoel, mocht de student überhaupt de luxe hebben om een bureaustoel te bezitten, zal ook niet bepaald geschikt zijn om hele dagen online-college te volgen en zelfstudie te doen. Is dit bericht een uiting van persoonlijke frustratie? Misschien…