De nieuwbouw voor de geesteswetenschappen komt er voorlopig niet. Het college van bestuur zet de plannen voor de renovatie van het Spinozagebouw ten minste een jaar in de ijskast. Reden is een dreigend tekort aan geld.
De nieuwbouwplannen van de faculteiten der Letteren en Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen lopen minstens een jaar vertraging op. De Radboud Universiteit zal het de komende jaren met miljoenen euro’s minder moeten doen. Daarom gaan verschillende bouw- en renovatieplannen in de koelkast. Dat maakte de universiteit vandaag bekend.
Spinozagebouw
De oplevering van het 24.000 vierkante meter grote nieuwe gebouw was oorspronkelijk voorzien voor 2027, maar medewerkers van beide faculteiten zullen dus zeker een jaar langer in het Erasmusgebouw werken. Het gebouw moet op de plek van het Spinozagebouw komen. Het casco van de hoogbouw zal daarin worden hergebruikt, net als veel andere materialen. Het Delftse architectuurbureau DP6 won de aanbesteding.
Pas in de eerste helft van 2025 verwacht het college van bestuur meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomstige huisvestiging van de geesteswetenschappen. Ook komen er mogelijk andere aanpassingen aan het Campusplan, waarin alle bouw- en renovatieplannen tot 2032 zijn opgenomen. Wat voor aanpassingen dat zijn, is nog niet duidelijk.
Flinke tegenvaller
‘Voor iedereen die uitkijkt naar nieuwe huisvesting, is dit een flinke tegenvaller’, reageert vicevoorzitter Agnes Muskens op de website van de universiteit. ‘Dat geldt ook voor al die mensen die hier al hard aan gewerkt hebben. Tegelijkertijd zijn we verplicht in het belang van studenten, medewerkers en samenleving vast te houden aan een gezonde bedrijfsvoering voor onze universiteit.’
Een van de oorzaken van de financieel zwaardere tijd die de universiteit de komende jaren te wachten staat, is de studenteninstroom. Die is kleiner dan verwacht. Omdat universiteiten begrotingen opstellen op basis van de verwachte studentenaantallen in de toekomst, kan dat voor de Radboud Universiteit leiden tot een structureel negatief resultaat van vele miljoenen. Tegelijkertijd nemen de kosten toe, onder meer door stijgende salarissen. Het gevolg zijn mogelijke miljoenentekorten.
Omdat het college van bestuur, aldus het persbericht, in de besteding van de middelen zoveel mogelijk prioriteit wil geven aan onderwijs en onderzoek, moet het elders de hand op de knip houden. Bouwplannen lijken daarin een logische keuze, want ook de voorziene bouwuitgaven van het campusplan uit 2022 zijn sterk gestegen. Daarnaast wil het college van bestuur ook andere uitgaven kritisch onder de loep nemen, in samenspraak met de faculteitsbesturen.
Sep Jenever schreef op 13 mei 2024 om 11:32
‘Voor iedereen die uitkijkt naar nieuwe huisvesting, is dit een flinke tegenvaller.’
Dat is dus welgeteld helemaal niemand (zie oa petitie). Wat een opluchting voor alle FFTR/FdL-medewerkers!
Kwint Wijnboer schreef op 13 mei 2024 om 16:47
Ik sluit me aan bij Sep, dit is goed nieuws. Voor de medewerkers van FFTR en FdL betekent dit een jaar langer een eigen werkruimte, in plaats van zwoegen in een kantoortuin!
Kwint Wijnboer schreef op 13 mei 2024 om 16:47
Ik sluit me aan bij Sep, dit is goed nieuws. Voor de medewerkers van FFTR en FdL betekent dit een jaar langer een eigen werkruimte, in plaats van zwoegen in een kantoortuin!
Student schreef op 15 mei 2024 om 00:01
Fijn! Het Erasmusgebouw is wellicht lelijk met al zijn grindbeton, maar is een fijn gebouw om in te studeren.