Voormalig honours-medewerker start onderwijs in de stad

03 jul 2017

Hij verliet in 2016 met slaande deuren de Honours Academy, nu pakt Han Rouwenhorst de draad op met onderwijs waarin studenten maatschappelijke problemen kunnen oplossen. ‘We willen meer talent laten dalen in de regio.’

Herinner Han Rouwenhorst liever niet aan zijn onverkwikkelijke afscheid van de universiteit anderhalf jaar terug. Het universiteitsbestuur schakelde toen de rechter in om Rouwenhorst op straat te zetten, vanwege aantijgingen over de mede door hem veroorzaakte onveilige werksfeer binnen de Honours Academy. Het college van bestuur haalde voor de rechter bakzeil, waarna beide partijen alsnog uit elkaar zijn gegaan. ‘Het heeft mijn gedrevenheid voor dit werk gelukkig niet aangetast’, reageert Rouwenhorst.

Rouwenhorst heeft onderdak gevonden bij de beweging Rijk van Nijmegen 2025, zeven gemeentes in de regio die samen allerlei maatschappelijke problemen te lijf gaan. Onder die paraplu zijn 25 clubs samengebracht van politici, burgers, ondernemers en anderen, die elk één probleem aanpakken dat in 2025 uit de wereld moet zijn. Een van de ‘communities’ is het Radboudumc, met de opgave om deze regio gezonder te maken.

Frisse blik

Andere initiatieven gaan over financiële zelfredzaamheid, over prettigere manieren om oud te worden en over het nieuw leven inblazen in winkelstraten. Rouwenhorst is binnen de club, die samenwerkt met de Rabobank, belast met de zogeheten laboratoria: clubjes van minimaal zes studenten die zich met een frisse blik op de problemen gaan storten.

‘Het is een goede opstap naar een loopbaan, in de regio bovendien’

De vergelijking met de ‘denktanks’ van de Honours Academy dringt zich op: ook hier richten studenten zich op maatschappelijke vraagstukken, in opdracht van een organisatie. ‘Maar wat wij doen is urgenter’, zegt Rouwenhorst, die in de laboratoria optreedt als coach van de studenten. ‘Bij honours is het vooral een leerproces, bij ons wordt in beginsel een advies uit zo’n laboratorium echt omgezet in beleid.’

Geen studiepunten

Studenten in de zogenaamde laboratoria verdienen geen studiepunten: het is vrijwilligerswerk. ‘Maar daar staat een zeer relevant netwerk tegenover’, zegt Rouwenhorst: studenten komen binnen de 25 netwerken in aanraking met de meest uiteenlopende en invloedrijke figuren in de regio. ‘Het is een goede opstap naar een loopbaan, en bovendien in de regio.’ Een van de doelen is om het in Nijmegen opgeleide talent ‘in de regio te laten indalen’, zegt Rouwenhorst.

Ook bijzonder is de samenstelling van de groep studenten: Radboudstudenten werken samen met studenten uit het hbo en het mbo, uit elke geleding minimaal twee studenten. Vanaf deze maand kunnen studenten zich aanmelden voor een laboratorium, de organisatie gaat voorlopig aan de slag met twee labs per half jaar. Rouwenhorst benadrukt het voordeel van deze werkwijze. ‘De Radboudstudenten stappen uit hun comfortzone van het veilige academische wereldje. En bij ons staat motivatie hoger aangeslagen dan excellentie.’ Rouwenhorst doelt op het gemiddeld cijfer van 7,5 dat als entree geldt om mee te kunnen doen aan een programma van de Honours Academy.

Interesse om als student mee te draaien in een laboratorium? Neem dan contact op via: [email protected]. Dit is ook het adres waar medewerkers van de universiteit (en anderen) een pitch kunnen doen om een vraagstuk te lanceren.

1 reactie

  1. Jurgen Brink schreef op 4 juli 2017 om 12:34

    Lastig vind ik dit artikel. Aan de ene kant laat VOX zien hoe een voormalig RU medewerker na een turbulente en ongetwijfeld moelijke tijd een nieuwe uitdaging heeft gevonden. En aan de andere kant geeft het stuk mij het gevoel dat een voormalig RU medewerker (na een arbeidsconflict) via dit artikel een podium krijgt om het nieuwe intitiatief waaraan hij zich heeft verbonden te promoten.

    Het feit dat ik een dubbel gevoel heb, komt ook doordat het artikel naar mijn idee niet helemaal uitgebalanceerd is, misschien omdat in het stuk er met weinig distantie over het nieuwe concept geschreven wordt: Rouwenhorst wordt vooral geciteerd in hoe dit concept overeenkomt en afwijkt van de concepten van de Honoursacademy

    Ik zou graag van de redactie horen hoe zij tegen het dilemma aankijken: vanuit journalistiek oogpunt een “hoe is het nu met…” maken, of een ex-medewerker (waarbij de RU en de medeweker hebben besloten uit elkaar te gaan) een platform te bieden om diens nieuwe initiatieven te promoten. Voor het laatste moet VOX zich niet lenen en voor het eerste had ik een meer journalistiekere benadering verwacht

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!