Opinie

Voormalig mentorpapa pleit voor fysieke intro, maar dan in de buitenlucht

13 jun 2020

OPINIE - De intro van 2020 kan op een andere manier georganiseerd worden dan alleen maar online, vindt bedrijfskundestudent Jop Zegger. Hij pleit voor fysieke ontmoetingen zodat studenten elkaar leren kennen. 'De oplossing is heel simpel: laat alle activiteiten buiten plaatsvinden.'

De introductie is een bepalend moment aan de start van je studententijd. Tijdens die week ontmoet je mensen en bouw je een netwerk op. Vanwege alle coronamaatregelen en online colleges zal het voor aankomend eerstejaars al lastig genoeg worden om met hun nieuwe leven in Nijmegen te beginnen en studiegenoten te leren kennen. Waarom wordt er dan ook nog een ‘online introductie’ georganiseerd, terwijl er veel betere alternatieven mogelijk zijn?

Ongemakkelijk

Het idee lijkt leuk: in plaats van een fysieke intro een driedaagse online introductie waarbij je je groepje leert kennen en zelfs een heuse online ‘sportdag’ hebt. Echter loopt dit waarschijnlijk uit op een ongemakkelijke paar dagen en zullen de daadwerkelijk opgedane vriendschappen zeer zeldzaam zijn. Als je echt mensen wil leren kennen en banden wilt opbouwen, moet je elkaar fysiek ontmoeten en bij elkaar zijn.

‘Geef studenten kans op een normaal begin van de mooiste tijd van hun leven’

Gezien de huidige, gunstige corona-ontwikkelingen in Nederland, denk ik dat er betere alternatieven te bedenken zijn, waarbij studenten die dat willen elkaar op een veilige manier toch kunnen ontmoeten. De oplossing is heel simpel: laat alle activiteiten buiten plaatsvinden.

De afgelopen maanden bleek uit studies dat het risico op verspreiding van het coronavirus in de buitenlucht zo goed als nul is, ook als mensen zich niet houden aan de anderhalve meter afstand. We hebben tijdens Hemelvaart gezien dat grote groepen buiten samen konden komen, zonder dat daarna een zo gevreesde nieuwe golf besmettingen kwam. Ik was zelf die dag op het Waalstrand, dat helemaal vol zat met groepen mensen die geen afstand hielden tot elkaar. Drie weken na die beruchte dag is er nog steeds geen sprake van een stijging in het aantal besmettingen (sterker nog, de daling zet alleen maar door).

Buitenlucht

Nu snap ik dat de universiteit bang is om af te wijken van de RIVM-richtlijnen en om negatief in het nieuws te komen, dus laten we daar ook rekening mee houden. Wat ik voorstel voor de komende intro is groepjes studenten samen te stellen, waarvan de universiteit de maximale grootte bepaalt. Die groepjes bestaan uit een aantal mentoren en toekomstige eerstejaars (die dat willen) en laat je in de buitenlucht samenkomen. Dit doe je verspreid over één, twee of zelfs drie weken en op verschillende plaatsen in de stad, zodat de groepjes zich niet zomaar samen gaan voegen.

Op deze manier laat je nieuwe studenten op een veilige manier toch samenkomen en geef je ze tenminste nog een beetje kans op een normaal begin van de mooiste tijd van hun leven.

Voor de mensen die nog twijfelen over de risico’s buiten, lees de pagina van Maurice de Hond eens.

Jop Zegger is vierdejaars bedrijfskundestudent aan de Radboud Universiteit en voormalig mentorpapa.

3 reacties

  1. Student schreef op 14 juni 2020 om 00:16

    • Criticus schreef op 14 juni 2020 om 16:48

      Denk ik ook wel is, maar hij baseert z’n mening wel op vele onderzoeken die aantonen dat in de buitenlucht het risico op besmetting erg klein is. Naast deze onderzoeken zien we nu ook geen piek door het protest op de dam in Amsterdam, wat ook in de buitenlucht was maar toch erg dichtbij elkaar. Hetzelfde geldt voor de hemelvaartsdag, waar veel mensen samenkwamen in de buitenlucht en die heilige 1,5 meter echt niet altijd aangehouden werd. De praktijk laat zien dat een introductie in de buitenlucht gewoon prima kan met erg kleine risico’s.

  2. Student schreef op 14 juni 2020 om 18:47

    Ben ik de enige die de intro van 2018 met die ellendige regenbui van 48 uur op het introfestival nog op het netvlies heeft staan? Ja, iedereen wil gewoon hetzelfde meemaken als andere jaren. Het is bagger dat dat dit jaar niet kan. Maar zoals alle studenten die in februari instromen ervaren, het is prima mogelijk om vriendschappen op te bouwen zonder intro. Het verstand moet voorgaan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!