Voormalig studenten Nederlands kampioen paaldansen: ‘Vroeger had ik veel last van podiumvrees’

07 jun 2024

Oud-studenten Anouk van Rosmalen en Minou Verhaeg hebben afgelopen weekend de eerste plaats behaald op het NK paaldansen. Het is alweer de tweede gouden plak voor de sporters. Ook nu ze student-af zijn, trainen ze nog veel samen.

Voormalig studenten Anouk Van Rosmalen (ondernemerschap & retail management) en Minou Verhaeg (medische biologie) ontmoetten elkaar zeven jaar geleden toen ze beiden lid werden van studentenpaaldansvereniging Lasya. Na het vertrek van de toenmalige duopartner van Van Rosmalen vroeg zij Verhaeg om eens samen te dansen – vanaf dat moment was er een klik die hen onafscheidelijk maakte.

Zeven jaar later zijn ze niet alleen partners in de zaal, maar ook vooral hele goede vriendinnen. ‘Je bent net zo intiem als met je partner soms’, vertelt Van Rosmalen. Het wederzijdse vertrouwen is essentieel, want als je de ander loslaat, kan die ernstig gewond raken. ‘Onze kracht is dat we elkaar goed aanvullen. Onze persoonlijkheden liggen heel ver uit elkaar. Minou is heel gestructureerd en ik ben veel meer van het gevoel’, zegt Van Rosmalen.

Kleinere wedstrijden

Eerst deden de twee vooral mee aan kleinere wedstrijden. Tot drie jaar geleden, toen ze door hun trainer aangemoedigd werden om mee te doen aan het NK Aerial & Pole, zoals de officiële naam luidt. Hun debuut was meteen succesvol: ook toen werd de gouden plak behaald. Dit jaar, met meer competitie, voelde de overwinning echter nog beter. Verhaeg: ‘Het nagenieten en zien wat je bereikt hebt, dat is eigenlijk het allerleukste.’

De voorbereiding van hun act kostte veel tijd en moeite, zegt Van Rosmalen. Ongeveer vijf maanden geleden begonnen ze met het bedenken en uitwerken ervan. Dat ging minder vlot dan in de studententijd. Verhaeg, werkzaam als data-analist, en Van Rosmalen, die haar PhD in Leiden volgt, hebben door hun drukke schema’s veel minder tijd om elkaar te zien.

‘Vooral op datingapps worden foute opmerkingen gemaakt, daarbuiten merken we weinig van de vooroordelen’

Gelukkig boden thuiswerkdagen de oplossing: in plaats van forenzen naar werk, kunnen de twee die tijd gebruiken om samen te trainen. Ondanks hun drukke leven blijft paaldansen belangrijk voor hen. Van Rosmalen heeft zelfs besloten om een dag minder te werken, om zo meer tijd te hebben voor trainingen. ‘We letten ook goed op onze voeding en drinken niet te veel alcohol’, zegt Van Rosmalen. ‘Vooral vet eten vermijden we, omdat dat meteen invloed heeft op onze grip.’

Persoonlijke ontwikkeling

Paaldansen heeft niet alleen hun vriendschap versterkt, maar de sport heeft ook veel invloed op hun persoonlijke ontwikkeling. ‘Vroeger had ik veel last van podiumvrees, maar nu kan ik me dat echt niet meer voorstellen’, vertelt Van Rosmalen. ‘Het is voor mij vooral een belangrijke uitlaatklep’, vult Verhaeg aan.

‘Na het WK gaan we een frikandelbroodje eten’

Ondanks dat hun sport vaak wordt gekoppeld aan het stereotype beeld van stripclubs en verleidelijke vrouwen, ontvangen de twee zelden negatieve reacties. Foute opmerkingen worden voornamelijk op datingapps gemaakt. ‘Woordgrappen over “de paal” zijn erg populair’, zegt Van Rosmalen. Daarbuiten merken de twee weinig van de vooroordelen. ‘Onze omgeving vindt het juist alleen maar heel leuk’, aldus Verheag. ‘Mijn opa en oma willen altijd meteen bellen na een wedstrijd om te horen hoe het ging.’

Met de titel van Nederlands kampioen op zak, kijken Verhaeg en Van Rosmalen uit naar de toekomst. In oktober staan ze dan ook op het WK in Zweden. De oud-studenten zullen dan strijden tegen deelnemers uit zo’n vijftien andere landen. En wat er op de planning staat na het WK? ‘Een frikandelbroodje eten’, roepen de twee lachend in koor.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!