Voorzitter universiteiten stopt als VVD-senator

10 sep 2024

VVD-politicus Caspar van den Berg geeft zijn zetel in de Eerste Kamer op. Zijn rol als senator laat zich 'moeilijk combineren' met zijn werk als voorzitter van universiteitenvereniging UNL.

“De afgelopen periode heb ik geprobeerd om deze functies naast elkaar te vervullen”, schrijft Van den Berg in een brief. “In de praktijk blijkt dit lastiger dan voorzien. De tijd en toewijding die mijn hoofdfunctie de komende periode zal vragen, staat het gelijktijdig uitoefenen van het Kamerlidmaatschap in de weg.”

Verkiezingsprogramma

Van den Berg heeft meegeschreven aan het verkiezingsprogramma van de VVD. De liberalen regeren nu met PVV, NSC en BBB. Deze coalitie wil ongeveer een miljard euro gaan bezuinigen op hoger onderwijs en onderzoek.

Als senator zou hij allicht moeten stemmen over deze plannen, die hij als UNL-voorzitter desnoods in de rechtszaal wil bevechten. Volgens de universiteiten staat de toekomst van Nederland op het spel.

‘Alle ruimte’

Afgelopen maandag zei hij bij de Alternatieve Opening van het nieuwe studiejaar dat hij het niet moeilijk vond om zijn partij te blijven steunen, omdat de plannen nog uitgewerkt moeten worden. “Er staat nog niks zwart op wit, er is nog niks besloten. Alle ruimte die er nu is om de schade te beperken, zal ik ten volle pakken.” In een eerder interview leek hij te hopen dat de plannen van tafel zouden gaan voordat hij erover moest stemmen.

Maar onderwijsminister Eppo Bruins heeft er alle vertrouwen in dat hij de bezuinigingen gaat doorvoeren, ook al noemt hij ze pijnlijk en lelijk. Dat zei de minister vorige week bij de opening van het studiejaar. Het kon weleens flink gaan knetteren in het hoger onderwijs en Van den Berg is de loyaliteitsconflicten voor.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. De teleurgestelde optimist in mij schreef op 10 september 2024 om 10:31

    Jammer. Had gehoopt dat hij binnen de coalitie nog enig verzet kon leveren tegen Schoofs goddeloze plannen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!