Vox-columniste wint eerste prijs voor beste studentencolumn

06 jun 2024

Antonia Leise, columniste en medewerker van Vox, schreef het afgelopen jaar de beste studentencolumn in een Nederlands universiteits- of hogeschoolblad. Leise kreeg een zogenoemde Kringaward voor haar column 'The Nazi’s are Back'. De jury prees haar werk om de 'fijne, assertieve vertelstem zonder bevoogdend te worden'.

De uitreiking vond gisteren plaats tijdens het jaarlijkse Kringcongres, een bijeenkomst van alle onafhankelijke universiteits- en hogeschoolbladen in Nederland.

In The Nazis are back uit Leise haar zorgen over de normalisering van extreemrechts gedachtegoed in westerse landen. Directe aanleiding voor haar column was het nieuws dat leden van de Duitse partij Alternative für Deutschland op een geheime bijeenkomst met een Oostenrijkse extremist in gesprek gingen over massadeportaties.

Leise werkt sinds 2017 voor Vox. Vorig jaar rondde ze haar bachelor Comparative European History aan de Radboud Universiteit af. Ze is van plan volgend collegejaar een master Theorieën en praktijken van professioneel schrijven te gaan volgen aan de universiteit van Keulen.

Andere categorieën

Tijdens het Kringcongres werden ook prijzen uitgereikt in twee andere categorieën. Het beste achtergrondverhaal ging naar Saskia Bonger van Delta, het onafhankelijke platform van de TU Delft. Dat is saillant, want het betreffende artikel, Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers, werd onder druk van de Delftse universiteit offline gehaald.

Saskia Bonger van Delta neemt haar prijs in ontvangst. Foto: Johannes Fiebig

De jury prees Bongers artikel om zijn journalistieke kwaliteit, relevantie en impact. ‘Het toont op pregnante wijze hoe belangrijk het is om in het hoger onderwijs een onafhankelijk medium te hebben dat de rol van waakhond vervult.’

Delta ging ook naar huis met de eerste prijs voor het beste interview. Redacteur Kim Bakker tekende het verhaal op van Daphne Stam, prominent planeetonderzoeker die opstapte wegens paternalisme en oneerlijke machtsverhoudingen. ‘Ik werd vooral gezien als vróúwelijke wetenschapper’, luidde de veelzeggende kop van het verhaal.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Parker schreef op 7 juni 2024 om 13:57

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!