Vox-enquête naar diversiteit en inclusie op Radboud Universiteit voortijdig afgebroken

19 okt 2022

De enquête over diversiteit en inclusie op Nederlandse hogescholen en universiteiten is per direct stopgezet. De betrouwbaarheid van de data kan niet langer worden gegarandeerd na een oproep van GeenStijl aan lezers om de vragenlijst in te vullen.

Het journalistieke onderzoek naar de ervaren diversiteit en inclusie op negentien hogescholen en universiteiten in het hele land is voortijdig afgebroken na een publicatie op GeenStijl. De website publiceerde afgelopen donderdag een artikel onder de kop ‘Non-Binaire Pollfuck! Hogeschool Rotterdam wil even je inclusiviteit meten’ waarin lezers werden opgeroepen de diversiteitsenquête in te vullen.

In het artikel stond de link naar de vragenlijst van de Hogeschool Rotterdam. In de reacties onder het artikel werden ook al snel de links naar de onderzoeken van de achttien andere deelnemende hogescholen en universiteiten gedeeld.

Kwaliteit en betrouwbaarheid

Onderzoeksbureau Newcom, dat in opdracht van de hogeronderwijsmedia het onderzoek uitvoert, heeft besloten te stoppen met het verzamelen van de data. Reden daarvoor is dat er na vijf dagen nog steeds gehoor wordt gegeven aan de oproep van GeenStijl om de enquête in te vullen. Het onderzoeksbureau kan de kwaliteit en betrouwbaarheid van het onderzoek daarom niet meer garanderen.

De Kring van Hoofdredacteuren, het samenwerkingsverband van hogeronderwijsmedia, schaart zich achter dit besluit. Voorzitter Ries Agterberg, tevens hoofdredacteur van het Utrechtse DUB: ‘Het is zonde dat een publicatie van GeenStijl een zorgvuldig en neutraal onderzoek torpedeert. De enquête was juist bedoeld om te onderzoeken wat de ervaringen en meningen van studenten en medewerkers over dit thema zijn. In hoeverre ondersteunen zij het diversiteitsbeleid van universiteiten en hogescholen? Dat is een legitieme vraag. Het was juist niet bedoeld om een bepaald gedachtegoed op te leggen. Door het voortijdig stoppen van de enquête is ons de kans ontnomen deze ervaringen in beeld te brengen.’

Agterberg: ‘We willen alle studenten en medewerkers die de moeite hebben genomen onze vragenlijst in te vullen hiervoor bedanken.’

Groot onderzoek

De enquête maakte deel uit van een groot onderzoek van bijna alle onafhankelijke media van universiteiten en hogescholen in Nederland. De Kring van Hoofdredacteuren ontving hiervoor een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Op basis van de uitkomsten van het kwalitatieve deel van het onderzoek zullen Vox en de andere hogeronderwijsmedia in december alsnog verhalen publiceren over het diversiteitsbeleid van de instellingen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

6 reacties

  1. G schreef op 19 oktober 2022 om 20:21

    Heeft het misschien met iets anders te maken?
    Dat de grote meerderheid niet zit te wachten op deze woke onzin?

    Gaybrapaden? Genderneutrale toiletten? Safe spaces? Unconscious bias training? Wat is dit voor een rare onzin? Zorg je hiermee juist niet dat mensen een hekel aan deze kleine minderheid van een minderheid krijgen? Ik denk namelijk van wel.

    • L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 20 oktober 2022 om 11:53

      Beste G, waarom durf je je naam er niet bij te zetten?
      Academisch debat met open vizier, toch!

    • B schreef op 20 oktober 2022 om 15:32

      @Hans (gezien reageren op een reactie niet mogelijk is).

      Ik begrijp waarom G zonder naam deze reactie plaatst.

      Het continue om de oren worden geslagen met zaken waar je geen raakvlak mee hebt of überhaupt in bent geïnteresseerd creëert geen acceptatie maar irritatie.

      We worden tegenwoordig in iedere vorm van (social)media doodgeslagen met hoe we onze taal, cultuur, humor en zelfs meningen moeten bijstellen. Nu gaat je opleiding/werkgever hier ook nog eens in mee. Er worden lezingen gegeven over “hoe ga ik om met groep X of persoon Y. In de nieuwbrieven wordt het grootst aangehaald.

      De balans tussen de groepen wordt hierdoor volledig krom getrokken. De irritatie die ontstaat vanuit deze actievoering en het opdringen van meningen is gevaarlijk. We gaan hierdoor geen kant op van een open samenleving maar naar een ouderwetse censuur en angstcultuur.

      Als er extra voorzieningen moeten komen creëer deze dan. Dit is ook gedaan bij gebedsruimtes en kolfkamers, dus dat kan nu weer. Maar een regenboog zebrapad, huilruimtes en trainingen als unconsious bias zijn m.i. de grootste onzin.

  2. Bjorn schreef op 20 oktober 2022 om 12:11

    Ik had deze vragenlijst al ingevuld. ‘Zorgvuldig en neutraal’ kan ik hem niet noemen, hoewel het vele malen slechter kan. Persoonlijk stoor ik mij het meest aan een vraag waarin Engels (zoveel mogelijk) als voertaal op de universiteit als ‘inclusiviteit’-bevorderend werd voorgesteld. Iedereen dwingen dezelde taal te spreken (onvermijdelijk ten koste van de kwaliteit van onderzoek en onderwijs) vind ik allesbehalve inclusief, laat staan ‘diversiteit’ ten goede komen.

  3. Pieter schreef op 20 oktober 2022 om 22:09

    Ik verwacht dat dit eerlijk gezegd nietmeer is dan een slap excuus. Verkregen data past niet bij wat ze wilden dus hebben ze het maar afgeblazen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!