Nieuwe Vox: Bidden voor NEC

24 apr 2014

Vandaag verschijnt de nieuwe Vox, met daarin drie supporters van NEC die bidden voor behoud van hun club in de eredivisie. Over bidden gesproken. Vox onderzoekt wat er nog rest van de katholieke identiteit van de universiteit, tien jaar nadat de K van Katholiek uit de naam werd geschrapt.

VOX09jg14p01640klein
Onderwijsadviseur Noël Vergunst en de studenten Josine Meike de Goede en Dennis Arns houden deze weken hun hart vast voor NEC, de Nijmeegse trots in de eredivisie die moet vrezen voor degradatie. ‘Soms is het wel lastig om positief te blijven voor NEC’, zegt Vergunst. Twee studenten van de bètafaculteit houden er een heel andere liefde op na: bierbrouwen. Wat begon als een hobby groeide voor Vincent Gerritsen en Mattias Terpstra  groeide uit tot een heus bedrijf: onder de nam Katjelam is hun bier binnenkort te koop bij de slijters. In Vox onthullen de studenten één van hun recepten.

Hoogleraar vrouwencardiologie Angela Maas vertelt in het grote interview openhartig over haar drijfveren om binnen de zorg een cultuurverandering door te voeren. In haar opleiding stond ze ooit te klungelen met de hartcatheterisatie, waarbij een patiënt onder haar handen overleed. Haar medestudenten – allemaal mannen – keken toe en ‘stonden te genieten van mijn falen’. Ze zaten gevangen in een ‘machocultuur’, blikt Maas terug. Inmiddels heeft ze in Nijmegen het onderzoekscentrum Hart voor Vrouwen opgericht.

Verder onderzoekt Vox de waarde van het katholieke erfgoed op de campus, tien jaar nadat de universiteit haar naam veranderde: Katholieke Universiteit Nijmegen werd in 2004 omgedoopt tot Radboud Universiteit Nijmegen (en inmiddels is dat ‘Nijmegen’ ook al bijna geschrapt). Maar als instelling is de universiteit nog steeds katholiek. Waar dat uit blijkt wordt uiteengezet in tien geboden. In een van die geboden vraagt geneeskundestudent Alexander Janssen serieuze aandacht voor het scheppingsverhaal. ‘Er wordt standaard uitgegaan van de evolutietheorie. Van een katholieke universiteit mag je verwachten dat ook de christelijke zienswijze met respect worden behandeld.’ Dat gebeurt in onderwijs en onderzoek onvoldoende, vindt de student die tevens is aangesloten bij de katholieke studentenvereniging LIFT. ‘Het scheppingsverhaal wordt als onzin afgedaan’, aldus Janssen. / Paul van den Broek 

0 reacties

  1. Koen schreef op 24 april 2014 om 15:10

    Heeft de Katholieke Kerk evolutieleer niet allang geaccepteerd als acceptabele wetenschappelijke theorie en niet in conflict met het bestaan van een god? En waarom zou je het scheppingsverhaal überhaupt als wetenschappelijke visie op de werkelijkheid willen presenteren? Als ik gelovig en katholiek zou zijn dan zou het me veel logischer lijken om zingeving en inspiratie uit het scheppingsverhaal te halen in plaats van het krampachtig in het universitair onderwijs te willen schuiven als gelijkaardig aan een evolutieleer. Dan verwar je volgens mij twee verschillende perspectieven: een verklarend, wetenschappelijk perspectief en een zingeving, levensbeschouwend perspectief. En die hoeven elkaar niet te bijten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!