Vox legt het uit: accreditatie

07 jul 2014

Minister Bussemaker van Onderwijs en de Tweede Kamer zijn vol lof over het werk van de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO), die onlangs niet mals oordeelde over de geesteswetenschappen: een dikke tien procent van de ruim tweehonderd onderzochte opleidingen kreeg een onvoldoende. Wat doet die NVAO nou helemaal? Vox legt het uit.  

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

Laten we beginnen met de naam. NVAO staat voor Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Het verlenen van accreditatie betekent dat een opleiding een kwaliteitsstempel krijgt: de studie voldoet aan de eisen die worden gesteld aan hoger onderwijs.

Wat wordt er gecontroleerd?
De meeste opleidingen krijgen een zogenaamde beperkte opleidingstoets. Het panel moet een opleiding op drie punten beoordelen, te beginnen met de beoogde eindkwalificaties: wat moet een student aan het eind van de rit kunnen? De onderwijsleeromgeving is een ander punt van aandacht. De commissie wilt weten hoe het onderwijsprogramma eruit ziet, welke docenten lesgeven en wat voor voorzieningen er zijn. Ze kijkt ook naar toetsing en gerealiseerde eindkwalificaties: hoe zien toetsen en afstudeerwerken eruit en hoe is de aansluiting van de opleiding op de arbeidsmarkt?

Welke mensen hebben deze schone taak?
Een visitatiecommissie bestaat uit een aantal experts, waarvan twee binnen hetzelfde vakgebied als de opleiding moeten werken. Er zit altijd een student in. Deze mensen mogen niet verbonden zijn aan de universiteit of hogeschool waarvan ze een opleiding beoordelen. In het panel dat de Nijmeegse opleiding Algemene Cultuurwetenschappen (ACW) beoordeelde, zaten bijvoorbeeld een Groningse hoogleraar kunst en maatschappij en een Rotterdamse ACW-student.

Als een opleiding een onvoldoende krijgt, moet die dan sluiten?
Niet altijd. Als de beoogde eindkwalificaties niet goed zijn, moet de opleiding sowieso sluiten. Is er iets mis met één van de andere pijlers, dan krijgt de opleiding nog een kans. Een opleiding moet dan een herstelplan schrijven waaruit blijkt hoe ze de problemen oplossen. In de tussentijd kan de opleiding doorgaan. Na de herstelperiode bekijkt de NVAO de opleiding nog eens. Is alles in orde? Dan kan een opleiding er weer voor zes jaar tegenaan.

Hoe scoren Nijmeegse opleidingen?

Over het algemeen scoren Nijmeegse opleidingen voldoende. Sinds 2011 lagen tweeënzestig opleidingen van de Radboud Universiteit onder het vergrootglas. Vier van die opleidingen kregen het stempel ‘goed’: de bachelor Kunstmatige Intelligentie en drie masteropleidingen.

Drie Nijmeegse opleidingen konden niet op de goedkeuring van de NVAO rekenen: Communicatiewetenschap (bachelor en master) en Algemene Cultuurwetenschappen (bachelor) kregen een onvoldoende en moesten aan de bak met een herstelplan. / Karlijn Ligtenberg

 

1 reactie

  1. L.Matheu schreef op 9 juni 2018 om 17:06

    Ik heb een vraag. Ik studeer op Curacao voor Bachelor Social work. Toen ik in de tweede jaar zat dus niet eens de eerste jaar, kwam de examcommissie ons vertellen dat we tot 2018 ons bachelor kunnen afronden met een accreditatie stempel.

    Dat betekend als we na 2018 gaat afstuderen krijgen we geen les en moeten we tog hetzelfde bedrag betalen en krijgen we geen accreditatie stempel.

    Mag dat? Dat beteken dat we de heele bedrag hadden betaald en ronden we onze bacheler zonder een accreditatie stempel.

    Wat kunnen we doen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!