Vox legt uit: Google mail

01 apr 2014

De privacywaakhond blaft vandaag niet, maar loopt kwispelend over de campus. De mailboxen van studenten worden namelijk definitief niet overgeplaatst naar de ‘cloud’, maar blijven op de relatief veilige servers van de Radboud Universiteit – zo is gisteren besloten.
VOXlegtuit640x480px1

Zou de studentenmail overgeplaatst worden dan?
Jazeker. In oktober 2012 wordt besloten om voor de hele universiteit – medewerkers en studenten – een nieuwe e-mailvoorziening te maken. Op dat moment wordt er al drie jaar gewerkt aan de uitrol van Share, dat dan nog steeds niet campusbreed te gebruiken is. Het College van Bestuur hakt de knoop door: dit gaat zo niet langer. Medewerkers van de universiteit gaan over van Share naar Exchange (van Microsoft). Voor studenten moet een geschikte clouddienst gevonden worden. Zoals bijvoorbeeld Google die met Gmail aanbiedt.

Wat zijn de voordelen van zo’n cloud?
Het kost minder serverruimte, en dus minder centjes. Studenten zouden gewoon hun ru.nl-adres houden, terwijl bijvoorbeeld Google (of een andere aanbieder) verantwoordelijk zou worden voor zaken als dataopslag en de hardware. Ook zijn de mailboxen vaak wat groter en beter beveiligd tegen hackers.

Klinkt goed…
Dat klonk het inderdaad, in het pre-Snowden tijdperk. Al werden er toen ook wel wat privacy-kanttekeningen geplaatst. ‘Uiteraard moet wel goed onderzocht worden wat de juridische implicaties van dit besluit zijn, denk aan zaken als de Patriot Act en privacywetgeving’, lezen we in een nieuwsbrief uit die tijd. En toen kwam Snowden met zijn onthullingen. ‘Het laatste jaar is er zoveel naar buiten gekomen dat we ons steeds sterker zijn gaan afvragen of het wel een goede beslissing is om studentenmailboxen naar de cloud te verplaatsen’, laat ICT-directeur Richard Rhemrev weten. ‘We werden ongerust over het waarborgen van privacy en hebben hier met bijvoorbeeld Bart Jacobs (hoogleraar computerveiligheid, red.) uitgebreid over gesproken’.

En daar kwam vrijdag nog dat stuk in de Volkskrant overheen…
‘Dat heeft het allemaal in een stroomversnelling geplaatst’, aldus Rhemrev. In het artikel kwamen vier grote onderzoeksgroepen van de Rijksuniversiteit Groningen in het geweer omdat hun mailboxen overgeplaatst zouden worden naar Google – zij eisten een alternatief. Met de Patriot Act in de hand zou de Amerikaanse geheime dienst NSA deze mail voortaan in kunnen zien. Daarnaast gaf de zoekgigant toe dat het de inhoud van de mails scande, onder andere ter verbetering van spamfilters en spellingscontroles. Op zich geen nieuwe informatie, maar voor de ICT-bazen op de campus wel het laatste zetje om definitief van het plan uit 2012 af te zien. Gisteren werd het College van Bestuur hierover geïnformeerd.

Maar waar blijven de mailboxen van de studenten nu?
Keurig op Nijmeegse servers, zoals nu het geval is. ‘We hebben inmiddels zo’n modern e-mailsysteem op de campus, dat voldoet aan alle eisen’, aldus Rhemrev. ‘En er is capaciteit genoeg om ook de mail van de studenten daar te huisvesten.’ / Tim van Ham

0 reacties

  1. ICT | Pearltrees schreef op 1 april 2014 om 11:43

  2. Studentenmail blijft op RU-servers « ANS-Online schreef op 1 april 2014 om 13:53

    […] voor studenten blijft op eigen servers van de Radboud Universiteit, meldt Voxweb. Opvallend, gezien er in 2012 al is besloten dat studenten ‘de cloud’  in zouden gaan. […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!