Dossier

Vox legt uit: het herplaatsingstraject

19 jan 2015

Drie werknemers van de Honours Academy keren niet terug in hun oude functie. Zij komen in de ‘pool’ terecht van universiteitsmedewerkers die op zoek zijn naar een nieuwe werkplek. Dat is nog niet zo makkelijk – helemaal niet als je onvrijwillig uit je vorige functie bent gezet en dus een ‘stempel’ hebt. Hoe gaat dit in zijn werk?

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

Wat is een herplaatsingstraject?
Dat is de procedure die werknemers van de Radboud Universiteit doorlopen als hun functie wordt opgeheven, als ze gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken of als ze overtollig worden verklaard. In het geval van de werknemers van Honours zijn de verhoudingen op de werkvloer verstoord, waardoor ze moeten uitkijken naar een nieuwe functie. Ben je je baan zat? Je kunt zelf ook vragen in een traject geplaatst te worden.

Staan de Honourswerknemers er nu alleen voor?
Nee. De Dienst P&O biedt tijdens het traject ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. Hulp bij het opstellen en verspreiden van het cv, bijvoorbeeld. Of bij het zoeken naar functies binnen of buiten de universiteit, het bekostigen van cursussen, en ga zo maar door. Een ‘herplaatsingskandidaat’ krijgt bij een vacature de voorkeur boven sollicitanten van buiten de universiteit – mits hij geschikt is voor de functie. De leidinggevende van de betreffende afdeling moet met zwaarwegende inhoudelijke redenen komen om de interne kandidaat af te wijzen.

En als er geen passende functie gevonden wordt? Gevalletje slapend rijk worden?
Nou, nee. De herplaatstingskandidaat krijgt inderdaad gewoon doorbetaald, maar is wel verplicht netjes mee te werken aan de zoektocht naar een nieuwe baan. Bovendien dreigt ontslag als je binnen zes maanden geen nieuwe baan hebt gevonden. De vergelijking met een sabbatical gaat dus behoorlijk mank. Maar het is nu ook weer niet zo dat de werknemer na een half jaar op straat staat. Veel trajecten worden verlengd, of opgeschort. Maar de verantwoordelijkheid van de universiteit houdt in principe op zodra het traject afloopt.

Hoeveel mensen wisselen op deze manier van baan?
Dat verschilt per jaar. In 2013 werden 21 herplaatsingstrajecten doorlopen. In 2014 waren dat er negentien. In beide jaren verliepen elf trajecten succesvol, iets meer dan de helft dus. De cijfers behoeven wel wat nuancering: elk geval is anders. Soms worden mensen tijdelijk herplaatst, of kunnen ze hun uren maar gedeeltelijk opvullen met een andere functie. / Mathijs Noij

Met medewerking van Petra van Wersch, mobiliteitscoördinator van DPO.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!