Vox legt het uit: medezeggenschap
Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam stuurde vandaag al zijn medewerkers en studenten een tienpuntenplan ter versterking van de democratie. De Nieuwe Universiteit Nijmegen stelde de medezeggenschap bij de Radboud Universiteit aan de kaak. Maar hoe werkt die eigenlijk?
Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam is om. Vandaag stuurde het college zijn studenten en medewerkers een tienpuntenplan ter versterking van de democratie binnen de universiteit. Of de academische gemeenschap genoegen neemt met het plan moet nog blijken. Ook aan de Radboud Universiteit ontstond een beweging die pleitte voor onder andere meer medezeggenschap: De Nieuwe Nijmeegse Universiteit. Maar voordat we zaken gaan aanpassen, is het handig te weten hoe de huidige medezeggenschap werkt.
Waar kun je eigenlijk medezeggenschap bedrijven?
De keuze is reuze. Dit kan namelijk op opleidingsniveau bij de opleidingscommissie, op facultair niveau bij de facultaire studentenraad en de onderdeelcommissie (de raad voor de werknemers) en op centraal niveau bij de universitaire studentenraad en de ondernemingsraad (je raadt het al: de raad voor de werknemers). De studenten en medewerkers vormen samen respectievelijk de facultaire gezamenlijke vergadering (FGV) of universitaire gezamenlijke vergadering (UGV). Zij treden met het faculteitsbestuur dan wel het college van bestuur in gesprek.
Hebben deze raden macht?
Dat ligt er maar net aan in welke raad je zitting hebt. De opleidingscommissie geeft alleen advies en/of aanbevelingen over bijvoorbeeld studiemateriaal, de moeilijkheidsgraad van tentamens of het functioneren van docenten. Ze heeft geen instemmingsrecht. Dat betekent dat de opleiding niet verplicht is om toestemming te verkrijgen om iets door te voeren. De facultaire en universitaire gezamenlijke vergadering hebben wel instemmingsrecht over besluiten zoals de vaststelling en/of wijziging van het beleid en de onderwijs- en examenregeling. Ze hebben ook als aparte raden aparte rechten.
Hebben studenten en medewerkers evenveel te zeggen?
De stemverhouding bij de facultaire gezamenlijke vergadering is 60/40 in het voordeel van de werknemers. De Nijmeegse FGV’s hebben in vergelijking met soortgelijke facultaire medezeggenschapsraden in den lande meer te zeggen. Hier hebben die raden namelijk ook inspraak over de inhoud van tentamens en over afstudeerrichtingen. Bij de universitaire gezamenlijke vergadering is de stemverhouding 50/50 verdeeld over werknemers en studenten.
Heb je als gewone student ook iets te zeggen?
De studenten in de medezeggenschapsraden zijn vertegenwoordigers. Ze staan daarom open voor de suggesties van hun medestudenten. Mocht je liever zelf zitting nemen in één van de raden of commissies, dan kun je je verkiesbaar stellen. Bij de opleidingscommissie en de facultaire studentenraad wordt op een persoon gestemd. Voor de universitaire studentenraad stel je je per partij verkiesbaar. Op dit moment zijn er twee studentenpartijen die zitting hebben in de studentenraad, namelijk AKKUraatd en asap. Mocht je je niet thuisvoelen bij een van de partijen, dan kun je altijd nog zelf een partij oprichten.
Kan het college van bestuur iets doordrukken?
Ja. Mocht het college niet de gewenste instemming krijgen van de gezamenlijke vergadering, dan kan het college de kwestie voorleggen aan het stichtingsbestuur. Het stichtingsbestuur is eigenlijk de Raad van Toezicht van de Radboud Universiteit. Het stichtingsbestuur zal eerst optreden als bemiddelaar tussen het college enerzijds en de universitaire studentenraad en de ondernemingsraad anderzijds. Mochten de partijen er niet uitkomen, dan heeft het stichtingsbestuur het laatste woord. / Jolene Meijerink
Koen schreef op 11 maart 2015 om 15:01
“Hier hebben die raden namelijk ook inspraak over de inhoud van tentamens en over afstudeerrichtingen.”
Gedeeltelijk waar. Elders in den lande hebben studenten op facultair niveau alleen instemmingsrecht op de Onderwijs- en Examenregeling (OER) in het geheel, terwijl studenten in Nijmegen specifieker op verschillende onderdelen van een OER instemming hebben.
“Bij de opleidingscommissie en de facultaire studentenraad wordt op een persoon gestemd.”
Niet per definitie waar. In het verleden zijn er op facultair niveau ook partijen geweest, zoals in 2013 (http://www.ru.nl/verkiezingen/item_52804/uitslagen-usr-fsr-2/uitslag-fsrs/) en 2011 (http://www.ru.nl/verkiezingen/item_52804/uitslagen-usr-fsr-0/uitslagen-fsrs/)
Jolene Meijerink schreef op 11 maart 2015 om 15:55
Bedankt voor je reactie. Ik ben inderdaad uitgegaan van de huidige situatie. Een overzicht over de medezeggenschap door de jaren heen staat in de planning.