Vox legt uit: online Harvardcollege volgen

09 jan 2014

De minister van onderwijs Jet Bussemaker schoof gisteravond aan bij De Wereld Draait Door. Ze maakte bekend dat hogescholen en universiteiten studiepunten mogen geven voor een MOOC: massive open online course. Hoe werkt dat?
VOXlegtuit640x480px1

Wat is een MOOC?
MOOC is het verzamelbegrip voor gratis online cursussen die door grote platforms zoals Udacity worden aangeboden. Die platforms bieden colleges over allerlei onderwerpen. Zo kun je deze maand beginnen aan de beginnerscursus Computer Science die je alle basisbegrippen van het vak zal leren. Meer behoefte aan debatskills? Deze week ging op het gezamenlijk platform van Harvard en MIT een Introduction to Public Speaking van start gaat. Voor ieder wat wils. mooc04

Wat zijn de plannen van de minister?
De minister vindt het tijd voor Nederland om mee te gaan in deze ontwikkeling. Ze ving geluiden op dat universiteiten meer willen met het grote aanbod online colleges, maar niet precies wisten hoe ze dat moesten aanpakken. Bussemaker besloot dat er geen aanvullende wetgeving nodig is. Vanaf volgend jaar kunnen studenten de eerste studiepunten halen met vakken die via zo’n online cursus zijn gevolgd. Voor het tentamen moet je voorlopig nog wel gewoon naar de universiteit, maar een woordvoerder van de minister sluit niet uit dat je dat in de toekomst thuis op je eigen laptop kunt doen.

Wat heb ik daar als student aan?
De grote en prestigieuze universiteiten zoals Harvard en MIT zetten de parels onder hun docenten voor de camera. Dat betekent dat je, met toestemming van je universiteit,  studiepunten kunt verwerven met colleges van de beste hoogleraren. Veel MOOC’s bieden bovendien een discussieplatform, waar je met mensen van over de hele wereld de stof nog eens kunt herkauwen. Je eigen docenten kunnen er ook hun voordeel met doen, bijvoorbeeld door de colleges in te zetten als voorbereiding op de werkgroepen.

Doet de Radboud Universiteit ook mee?
De universiteitswoordvoerder zegt dat de examencommissies van opleidingen gaan over de erkenning van de examens. ‘Als het om MOOC’s gaat verdient de kwaliteit van en controle op de toetsing wel alle aandacht. Verder kan iedere docent nu ook al gebruik maken van ander studiemateriaal in zijn vakgebied.’ Zelf MOOC’s aanbieden zit er op dit moment voor de RU nog niet in: ‘Daaraan zijn hoge kosten verbonden en als je dat goed wil aanpakken moet je daar online opdrachten en contact met docenten aan verbinden.’ De Radboud Universiteit is hoe dan ook blij dat zij een bijdrage levert aan de Universiteit van Nederland. / Karlijn Ligtenberg  

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!