Vox legt uit: vooraanmeldingscijfers

09 mei 2014

Het aantal vooraanmeldingen (peildatum: mei) voor een opleiding aan de Radboud Universiteit is gestegen. Maar de universiteit hangt de vlaggen nog niet uit. Eerst maar eens de daadwerkelijke inschrijvingen afwachten.

VOXlegtuit640x480px

Voor het eerst kregen scholieren en studenten die van studie willen wisselen te maken met de nieuwe aanmelddeadline. Was het vroeger noodzakelijk om in augustus een studiekeuze te maken, nu moesten ze uiterlijk 1 mei de keuze doorgeven. In totaal meldden 65.899 studenten zich aan bij Nederlandse universiteiten. De Radboud Universiteit kreeg 4387 aanmeldingen, een stijging van acht procent ten opzichte van vorig jaar (rond deze tijd). Het animo steeg bij het overgrote merendeel van de Nijmeegse universitaire opleidingen. Maar wat betekent dit nu precies voor de Radboud Universiteit?

Vooraanmeldingscijfers…wat?
Je kunt er maar beter vroeg bij zijn, is de gedachte. Studiestakers, studenten die halverwege het jaar besluiten te stoppen, daar willen de universiteiten iets aan doen. Een van de oplossingen is de studiekeuzecheck, een gesprek tussen de student en de instelling. Om ruimte te maken voor die gesprekken is de deadline voor de vooraanmelding teruggeschoven naar 1 mei.

En dan kom je na zo’n studiekeuzecheck tot de conclusie dat je de verkeerde keuze maakte…
Nou, dan vermoedelijk helemaal niets. Studenten kunnen zich bij meerdere instellingen inschrijven en achteraf de keuze maken om zich uit te schrijven. De studiekeuzecheck is niet verplicht en het advies naar aanleiding van zo’n studiekeuzecheck is niet bindend. Maar, het is wel een momentje van zelfreflectie.

Wat vindt de universiteit van de stijging in studenten? 
Nog niets, antwoordt Martijn Gerritsen. De universiteitswoordvoerder benadrukt dat de cijfers vrij weinig zeggen over het aantal studenten die uiteindelijk in Nijmegen gaan studeren. ‘Studenten kunnen zich bij meerdere universiteiten aanmelden en je weet niet hoeveel studenten na de studiekeuzecheck alsnog hun keuze veranderen. Onduidelijk is nog waar de studenten heen gaan die straks niet worden toegelaten tot een opleiding met een numerus fixus. Daarnaast kunnen studenten ook na 1 mei zich nog inschrijven bij de Radboud Universiteit. Wie weet hoeveel mensen er nog afvallen en bij komen.’ / Jolene Meijerink 

0 reacties

    • Mark schreef op 9 mei 2014 om 14:35

      Hoi Jup.

      Vorig jaar hadden zich rond deze tijd (peildatum 6 mei 2013) 4065 studenten aangemeld. Nu zijn dat er 4387 (peildatum 5 mei 2014). In september was het aantal vooraanmeldingen inderdaad hoger; dat zal dit jaar vermoedelijk ook het geval zijn.

      Maar dank voor je reactie. Ik pas de tekst wat aan om deze verwarring weg te nemen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!