Nijmeegs Studentendebat over verkamering en preventief fouilleren
Op dinsdag 13 maart organiseert Vox, samen met Carolus Magnus, faculteitsvereniging JFV en asap het Nijmeegs Studentendebat. Negen Nijmeegse partijen gaan in discussie over kwesties die voor studenten van belang zijn, zoals betaalbare huizen en bereikbaarheid.
Moet de gemeente maatregelen nemen om het verbouwen van woningen tot studentenhuizen tegen te gaan? Is het belangrijk dat de gemeente, met betaalbare en voldoende starterswoningen, afgestudeerden stimuleert in Nijmegen te blijven wonen? En moeten subsidies of juist hogere toegangsprijzen het Nijmeegse cultuuraanbod op peil houden?
Reilen en zeilen
Op 21 maart gaat Nederland weer naar de stembus, dit keer om de koers van de lokale politiek te bepalen. En hoewel de gemeenteraadsverkiezingen een stuk minder populair zijn dan de landelijke verkiezingen, zijn ze wel belangrijk. De gemeenteraad gaat de komende vier jaar over het reilen en zeilen van Nijmegen: dichterbij kan politiek niet komen.
Om deze reden organiseert Vox, samen met Carolus Magnus, de Juridische Faculteitsvereniging (JFV) en asap een verkiezingsdebat. Centraal staan zes thema’s die voor studenten belangrijk zijn: duurzaamheid, wonen en werken, cultuur, bereikbaarheid, de wietteeltproef en privacy. Hoe gaat de gemeenteraad om met de verkamering van Nijmegen en de bijbehorende problematiek? Zijn we ondertussen niet duurzaam genoeg? En moet er tijdens Nijmeegse evenementen preventief gefouilleerd worden?
Uitnodiging
Op 13 maart gaan de Partij van de Dieren, Voor Nijmegen.nu, DNF, CDA, GroenLinks, SP, VVD, D66 en PvdA in debat over bovenstaande kwesties. De avond zal geleid worden door hoogleraar Algemene rechtswetenschap Roel Schutgens.
Om 19.30 uur gaan de deuren van de grote collegezaal in het Grotiusgebouw open, en om 20.00 uur gaat het debat van start. Alle studenten en medewerkers van de universiteit en hogeschool zijn van harte uitgenodigd om de avond bij te wonen: inschrijven kan via dit formulier. Het evenement is gratis en voor iedereen die zich inschrijft reserveren wij een drankje van het huis tijdens de naborrel.
RADBOUD IN DE RAAD ‘Nijmeegse gemeenteraad is Radboud-reünie’, kopte Vox in 2014 na de laatste gemeenteraadsverkiezingen. 24 van de 39 raadsleden bleken aan deze universiteit te hebben gestudeerd. Nog eens vier raadsleden hadden een deel van hun studie in Nijmegen doorlopen. Onder de alumni waren een jurist, een medicus en een econoom. Het overgrote deel had een alfa-achtergrond, met een opvallend hoog aandeel historici. Ook burgemeester Hubert Bruls studeerde in Nijmegen.
David Nijenhuis schreef op 13 maart 2018 om 14:05
Opvallend is dat OPA er niet bij aanwezig is. Dat doet mij de wenkbrauwen toch enigszins optrekken.