Vox Verkiezingsdebat: ‘Laat nú je invloed gelden.’

19 mei 2015

Er gaat 1 miljard euro naar het hoger onderwijs en studenten mogen meebeslissen wat er met dat geld gebeurt. ‘Extra reden om juist dit jaar te gaan stemmen.’ Dit zei Funs Elbersen van AKKUraatd vanmiddag bij het Vox-verkiezingsdebat. Hij kruiste de degens met de lijsttrekkers van de twee andere partijen.

Van links naar rechts: Funs Elbersen (AKKUraatd), Caspar Safarlou (De Vrije Student), Twan van Erp (asap) en debatleider Annemarie Haverkamp. Foto: Jolene Meijerink
Van links naar rechts: Funs Elbersen (AKKUraatd), Caspar Safarlou (De Vrije Student), Twan van Erp (asap) en debatleider Annemarie Haverkamp. Foto: Jolene Meijerink

Voor het eerst sinds jaren doen er weer drie partijen mee aan de verkiezingen, naast AKKUraatd ook asap en – nieuw dit jaar – De Vrije Student. Caspar Safarlou, lijsttrekker van deze laatste partij, heeft een voorsprong omdat hij de twee andere partijen kan inpeperen dat oude beloftes niet zijn waargemaakt en dat er met zijn partij eindelijk weer een fris geluid is te horen. ‘Wij doen al jaren mee en komen toch steeds met iets nieuws’, kaatst Elbersen terug.

Eensgezindheid
Over veel punten zijn de drie partijen het eens: dat de 1 miljard euro die vrijkomt moet worden besteed aan beter onderwijs, dat de aanwezigheidsplicht moet worden afgeschaft en dat het taalniveau Engels van docenten omhoog mag. Opvallende eensgezindheid was er ook over de aankondiging van het universiteitsbestuur de gekraakte oude rechtenkantine schoon te vegen om ruimte te maken voor studieplekken. ‘Er zijn meer verenigingen die ruimte willen, die krijgen die ook niet zomaar’, verwoordde asap-lijsttrekker Twan van Erp de kritiek op de bezetters.

Foto: Jolene Meijerink
Foto: Jolene Meijerink

Op eensgezindheid kun je geen stemkeuze baseren, en voor de twijfelaars waren er gelukkig ook tegenstellingen. Zo wil AKKUraatd een student toevoegen aan het college van bestuur (de andere twee zijn tegen), gaat De Vrije Student zich hard maken voor betere coaching voor studenten (voor de andere twee allerminst een prioriteit) en noemde asap zich de enige echt onafhankelijke partij. Want de AKKUraatd-lijsttrekker zit bij GroenLinks en De Vrije Student heeft banden met de JOVD, de jongerenvereniging van de VVD. ‘Wie betaalt jullie nu eigenlijk’, wil Elbersen van Safarlou weten. Elbersen wordt niet overtuigd. ‘Het is duidelijk en het telt vier letters: JOVD.’

Wat je stem écht voor verschil kan maken, kunnen de drie debaters – allemaal goed op dreef – een enkele keer duidelijk maken. Met een stem op asap komt betere tentaminering hoger op de agenda (‘Er zijn te vaak meerkeuzetoetsen vanwege gebrek aan tijd en geld’), met AKKUraatd wordt er minder eten in de Refter verspild, en De Vrije Student belooft een scholingsavond ‘onderwijsfilosofie’ om studenten en docenten te laten nadenken over andere vormen van onderwijs en tentamens. Het actiepunt van AKKUraatd (tegen sluitingstijd goedkoper eten bij de refter) schiet volgens Safarlou het doel voorbij. ‘Als er zoveel eten overblijft, dan doe je iets niet goed.’/ Paul van den Broek

De digitale stembus blijft open tot donderdag middernacht. Vrijdag wordt de uitslag bekend gemaakt.  

0 reacties

  1. Martijn schreef op 19 mei 2015 om 15:26

    Fijn dat er een lijsttrekkersdebat is waarin duidelijk wordt hoe de lijsttrekkers zich vocaal kunnen presenteren (immers niet onbelangrijk in een USR-vergadering). Wat dat betreft was Funs Elbersen de sterkste, alleen had hij de nare gewoonte zijn gelijk op een wat pedante manier met een verongelijkt toontje te willen halen. Twan van Erp kwam wat minder uit de verf doordat hij te lang nodig had zijn punt te maken (wat wollig taalgebruik af en toe). Ik ben blij met de komst van de vrije student, nu valt er tenminste wat te kiezen. De inhoudelijke punten kwamen echter niet zo heel sterk over het voetlicht: is het de landelijke druk die meespeelt om wat algemene – naar elke universiteit te vertalen standpunten in te nemen of bezit deze partij in de persoon van Safarlou een utopisch/onrealistisch gedachtegoed?

  2. Henk schreef op 19 mei 2015 om 15:32

    • Herman schreef op 19 mei 2015 om 16:29

      In welke zin? Volgens mij is Van den Broek geheel onafhankelijk van de doe partijen. Inderdaad kwam Safarlou niet uit de verf en was Elbersen sterk bezig. Geen woord aan gelogen.

    • B schreef op 19 mei 2015 om 19:41

      Was je er bij dan? Dit artikel klopt met hoe het debat ging. Elbersen was duidelijk de sterkste in het debat.

  3. Alex schreef op 19 mei 2015 om 16:40

    Niet eens met deze uiteenzetting. Naar mijn mening kwam Safarlou het sterkste uit de bus. Met name Elbersen vond ik zwak; gebrek aan inhoud met retorische trucjes. Misschien dan toch maar De Vrije Student dit jaar!

  4. Herman schreef op 19 mei 2015 om 20:26

    “Opvallende eensgezindheid was er ook over de aankondiging van het universiteitsbestuur de gekraakte oude rechtenkantine schoon te vegen om ruimte te maken voor studieplekken. ‘Er zijn meer verenigingen die ruimte willen, die krijgen die ook niet zomaar’, verwoordde asap-lijsttrekker Twan van Erp de kritiek op de bezetters.”

    Helaas was die eensgezindheid wel gebaseerd op onjuiste door het CvB voorgekookte informatie. Wat het CvB heel goed weet, maar weigert te erkennen is dat Café Terecht helemaal geen plaats is die geclaimd is door De Nieuwe Universiteit, maar dat het een open ruimte betreft waar inmiddels meerdere organisaties gebruik van maken, waaronder een professor en een aantal medewerkers van de vakgroep sociale geografie. In plaats van simpelweg de framing van het CvB te herhalen hadden de lijsttrekkers ook langs kunnen lopen om te vragen hoe het echt zit.

    Daarnaast vind ik het vrij frappant dat de drie lijsttrekkers het CvB-argument herhalen dat andere verenigingen ook op ruimte wachten. Dat is een probleem en zal niemand ontkennen. Maar het feit is dat door de opening van Café Terecht geen andere verenigingen zijn benadeeld. Er is slechts extra ruimte die nu wordt gebruikt. De verenigingen kunnen nog even snel een kamer claimen. Wat de vraag had moeten zijn is hoe het mogelijk is dat er een wachtlijst met verenigingen is, terwijl er een hoop ruimte leeg staat in de afwachting van de sloop van de TvA die prima als tijdelijke verenigingsruimte had kunnen worden ingericht.

  5. Pieter schreef op 19 mei 2015 om 21:51

    Dat was in het beta verkiezingsdebat wel anders, daar kwam Safarlou beter uit de verf. Hij had zichzelf wel beter kunnen voorbereiden op hun zogenaamde studiecoach. Van Erp bleef maar over zijn App doorreutelen, ook dat bleek na enkele minuten totale utopie. In het dilemma tussen een RU brede webapp of betere weblectures koos Safarlou voor de webapp, met als reactie: “Als er toch een oneindig geldbedrag is.” Elbersen leek nog het meest constructief van allemaal, waarbij hij met oneliners over de JOVD steun van de Vrije Student de lachers op zijn hand had, maar dat is ook niet gek als je je realiseert dat meer dan de helft van de ruimte gevuld was met mensen van AKKUraadt.

  6. Marleen schreef op 20 mei 2015 om 02:58

    En terwijl de lijsttrekkers van de usr tegenover andere usr-leden hun ingestudeerde praatje hielden boeide het 99% van de studenten nog steeds geen moer. En terecht.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!