Vraag het orakel: gaat mijn man vreemd?
Wisten we maar wat de toekomst brengt… Wat zou dat het leven veel makkelijker maken. Dat deze behoefte van alle tijden is, blijkt wel uit Het Orakelboek, het antwoord op alle vragen, dat deze week in vertaling van classicus Vincent Hunink en Floris Overduin, beiden van de Radboud Universiteit, verschijnt.
Elke dag eerst anderhalf, twee uur vertalen. Een halve bladzijde, vijftien regels. Zo doet de Nijmeegse classicus Vincent Hunink het al twintig jaar. ‘Het gaat langzaam, maar na een paar maanden heb je dan toch weer een stapeltje.’ En zo kan het dat deze Week van de Klassieken weer drie nieuwe vertalingen van zijn hand verschijnen, al dan niet in samenwerking met een collega.
Hoe, wie, wat, waar?
Met Floris Overduin vertaalde Hunink Het Orakelboek, een intrigerende tekst waarin via mysterieuze berekeningen het antwoord gevonden kan worden op prangende vragen als: wat brengt de toekomst? Word ik gelukkig? Ontdekt mijn man dat ik vreemd ga? Krijg ik promotie? Wordt mijn kind weer beter?
‘Het is een echte gebruikstekst, die eeuwen lang steeds weer is aangepast aan actuele vragen. De oorsprong van de tekst ligt in de Hellenistische periode, dus voor de jaartelling. De tekst die wij vertaald hebben heeft sporen van het christendom en stamt uit de derde, vierde eeuw. Het was een populair genre, niet alleen voor de elite. Ik denk dat het boek gebruikt zal zijn door waarzeggers om op een indrukwekkende manier tot een antwoord te komen. Overigens: de antwoorden zijn vaker positief dan negatief. Mensen worden toch liever gerustgesteld, daar werd kennelijk rekening mee gehouden. Alleen bij vragen over ziekte en bevalling zie je dat het orakel voorzichtiger was.’
‘Zelf stel ik ook vragen aan het boek, dat is een leuk spelletje,’ vertelt Hunink. ‘Maar ik ga wel door tot ik een goed antwoord heb. Zo zal het oorspronkelijk niet gebruikt zijn…’
Orakelnacht
Morgenavond treedt Vincent Hunink op tijdens de ‘Nacht van het orakel’ in Amsterdam, de officiële opening van de vierde editie van de week van de klassieken. Het thema is dit jaar geld. Misschien dat het tijd is voor een actuele toevoeging als: moet ik mijn geld van de beurs halen?en Win ik de staatsloterij?
Vincent Hunink (1962) is universitair docent Klassiek Latijn en Vroegchristelijk Grieks en Latijn bij de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2006 ontving hij de Publieksprijs van Oikos, de landelijke onderzoeksschool voor klassieke studies. Zijn veelbesproken vertaling van Tacitus’ Historiën (2010) is genomineerd voor de NKV prijs 2011.
De Week van de Klassieken wordt sinds enkele jaren in de lente gevierd. Het is initiatief van de Amsterdamse uitgeverijen Athenaeum en Ambo in samenwerking met een aantal musea (Allard Pierson Museum Amsterdam, RMO Leiden en Valkhof Museum Nijmegen) en instellingen zoals het Nederlands Klassiek Verbond. In die week is er speciale aandacht voor de Griekse en Romeinse oudheid, door middel van lezingen en manifestaties, een landelijke quiz en speciale boekuitgaven. Zo is er een apart klassiek geschenkboekje, dat gratis verkrijgbaar is bij aankoop van een van de zeven actietitels. Dit jaar is het boekje geschreven door Rosita Steenbeek. / Iris Roggema