Vraagtekens bij toestroom Duitse studenten

19 apr 2011

Het is ‘absurd’ en ‘maatschappelijk onverantwoord’ dat Nederlandse hogescholen en universiteiten zoveel Duitse studenten aantrekken. Dit zei voormalig topambtenaar Ferdinand Mertens in Transfer, het onafhankelijk magazine van internationaliseringsorganisatie Nuffic. Nog deze zomer wil Nuffic een congres wijden aan de grote Duitse toestroom.

Duitse studentenNijmegen telt nu zo’n 1.200 studenten van Duitse origine, op een totaal van ruim 19.000. En het aandeel belooft te stijgen, gezien de grote toeloop onlangs op de speciale voorlichtingsdag voor Duitse scholieren. De opkomst van bijna 400 scholieren was groter dan ooit en de verwachting is dat het aantal inschrijvingen dit jaar het record van 2010 (285) ruimschoots zal overschrijden. Alle instellingen samen tellen nu 20.000 Duitsers, waarbij Maastricht de kroon spant met meer dan 4.000 studenten.

Collegegeld aanpassen
Voormalig topambtenaar Ferdinand Mertens – bij het onderwijsministerie verantwoordelijk geweest voor het grenslandenbeleid – hekelt de te grote toestroom. Hij rekent voor dat bij ongewijzigd beleid de Nederlandse instellingen over drie jaar 40.000 Duitse studenten tellen. Niet slim, aldus zijn betoog in Transfer, want het drukt het gemiddelde budget per student. Hij stelt voor om voor de Duitsers een aangepast collegegeld te heffen.

In Nijmegen tellen vooral de opleidingen biologie en psychologie relatief veel Duitsers, onder meer vanwege de al jaren geldende rem bij psychologiestudies op Duitse universiteiten. Ook staat de kwaliteit van opleidingen in Duitsland onder druk.  Het college van bestuur in Nijmegen ziet niets in het opwerpen voor een barrière voor Duitse studenten. Ze zijn niet alleen een kostenpost, aldus de redenering vorig jaar geuit tegenover De Gelderlander. Het college wil niet reageren op de uitlatingen van Mertens.

Profiteren
Tegenover De Gelderlander noemde collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth vorig jaar een rem op Duitse studenten ongewenst. ‘Zowel de economieën in de regio Nijmegen als Kleef profiteren van elkaar. Nijmegen leeft juist op dankzij het wegvallen van de grenzen. Het is net zo goed in ons belang dat ze in Kleef goed opgeleide mensen kunnen inzetten.’ / Paul van den Broek

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!