Vrees voor meer studentenhuizen: ‘Er is zeker reden voor angst’

23 jan 2021

Speculanten zullen hun slag slaan in Nijmegen en panden opkopen om die om te bouwen tot studentenhuizen. Dat is de vrees van bewonersorganisatie Kamerbreed, als de Raad van State binnenkort uitspraak doet over het beleid van de gemeente Nijmegen om illegale kamerverhuur aan te pakken.

Kamerbreed strijdt al jarenlang tegen overlast van studentenhuizen in de stad. Met grote vrees wacht de bewonersorganisatie de uitspraak af van de Raad van State over het Nijmeegse beleid om illegale verkamering aan te pakken.

De hoogste bestuursrechter neemt zes weken extra de tijd om tot een uitspraak te komen in een geschil tussen drie pandeigenaren die geen vergunning kregen en de gemeente. De huidige Nijmeegse aanpak hield eerder geen stand bij de rechtbank. De kans is groot dat ook de Raad van State oordeelt dat het beleid op juridisch drijfzand is gebouwd, zo bleek tijdens de zitting in december.

Veel geld in de markt

‘Er is zeker reden voor enige angst. De verkamering zal doorzetten’, bevestigt vastgoedondernemer Eef Willems die het beheer heeft over 300 tot 400 panden in de stad, goed voor 1500 wooneenheden. Ook is hij initiatiefnemer van de Verhuurderssociëteit waarbij particuliere kamerverhuurders zijn aangesloten.

Met enige regelmaat wordt Willems gepolst door speculanten met de vraag: ‘Weet je iets te koop?’. ‘Er zijn heel veel mensen die een pand willen kopen, er is veel geld in de markt. Dus het zal leiden tot meer verkamering. Ook op plekken in de stad waar je dat niet zou willen omdat de druk al hoog is.’

Tweede spoor

Toch zal er geen wildgroei ontstaan, denkt hij. ‘De huizenprijzen zijn hoog. Een pand van zes ton dat je voor de helft zelf moet financieren en waarmee je een veel lager rendement haalt, is niet voor iedereen weggelegd.’

De gemeente Nijmegen kondigde vorig jaar aan een tweede spoor te bewandelen in de strijd tegen illegale kamerverhuur. Met de inzet van het bestemmingsplan wil de gemeente sterker staan. Voordat deze aanpak kracht van wet heeft, is het zomer, vreest Kamerbreed. Als Nijmegen de zaak bij de Raad van State verliest, hebben huisjesmelkers en speculanten het komende half jaar vrij spel, is de vrees.

Actie

Advocaat Bart van Hoof van IJzer Advocaten die twee van de drie pandeigenaren bijstaat in de zaak tegen de gemeente Nijmegen, ‘snapt de zorg’ van de bewonersorganisatie. Maar de Nijmeegse politiek kan in actie komen om dat te voorkomen, zegt hij.

 ‘De gemeenteraad kan een voorbereidingsbesluit op het bestemmingsplan nemen. Dat betekent dat vanaf dag één geen enkel pand verkamerd mag worden totdat het bestemmingsplan er is.’ Het verbaast de advocaat dat de gemeente dat nog niet heeft gedaan. ‘Zeker omdat de gemeente Nijmegen zo scherp is op de aanpak van illegale verkamering.’

De gemeente Nijmegen wil niet op de zaken vooruitlopen. ‘Het is koffiedik kijken’, zegt een woordvoerder. ‘Het is een supercomplexe zaak, het hangt van veel factoren af of er een tussenfase komt. Het is niet voor niets dat de Raad van State extra tijd nodig heeft.’

Dit artikel van Jacqueline van Ginneken stond eerder in de Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!