Vrijwilligers onder de loep bij Zevenheuvelenloop
Sportsocioloog Hidde Bekhuis onderzoekt de drijfveren en motieven van de honderden vrijwilligers van de Zevenheuvelenloop. Komend weekeinde start de 34ste editie met 33.800 lopers.
‘We weten dat sporters vaak socialer zijn dan mensen die nooit sporten. Meer contact hebben met vrienden en ook meer vertrouwen hebben in de samenleving. We zijn benieuwd of vrijwilligers van een sportevenement ook socialer zijn dan vrijwilligers van andere evenementen’, zegt de Nijmeegse sportsocioloog Hidde Bekhuis.
De achthonderd vrijwilligers van de Zevenheuvelenloop krijgen daarom komende maandag een vragenlijst in hun e-mail met vragen over bijvoorbeeld opleidingsniveau, sportverleden, vrijwilligersgedrag van de ouders, sociaal netwerk en vertrouwen in anderen.
‘Vooral lager opgeleiden vergroten met vrijwilligerswerk hun netwerk’
Afgelopen zomer deed Bekhuis al onderzoek naar vrijwilligers bij de Vierdaagse. ‘Een interessante bevinding toen, was dat vooral lager opgeleiden baat lijken te hebben bij het doen van vrijwilligerswerk. Je denkt bij vrijwilligerswerk vooral aan de positieve gevolgen voor de samenleving als geheel, niet voor het individu. Terwijl je bij lager opgeleiden ziet dat ze met hun vrijwilligerswerk echt hun netwerk vergroten en zo een betere positie op de arbeidsmarkt creëren. Voor hen kan het dus een middel zijn om hogerop te komen.’
Medailles
De vrijwilligers bij de Zevenheuvelenloop verzorgen in aanloop naar het sportevenement bijvoorbeeld de opbouw van het start- en finishgebied, de inrichting van omkleedlocaties en het uitzetten van het parcours. Op de dag van de loop zelf zorgen vrijwilligers onder meer voor de inname van kleding, het uitdelen van drankjes en medailles, de toegang tot de startvakken en het verkeersvrij houden van het parcours.
Het Radboudumc gaat dit jaar weer data verzamelen voor een langlopend onderzoek naar de gezondheid van sporters. De sporters vullen een online vragenlijst in over beweeggedrag, ziekte en de beleefde gezondheid. ‘In de afgelopen jaren hebben hier al zo’n twaalfduizend hardlopers aan meegewerkt, en wij hopen ook dit jaar weer tot nieuwe inzichten te komen’, aldus Thijs Eijsvogels van de afdeling Fysiologie van het Radboudumc.