Vrouwelijke decanen dreigen een zeldzaamheid te worden aan de Radboud Universiteit

29 okt 2021

Heeft binnenkort slechts één van de zeven faculteiten van de Radboud Universiteit een vrouwelijke decaan? Het zou zomaar kunnen, nu kort na elkaar twee vrouwelijke decanen hun ambt neerleggen. Hoogleraar Agnes Akkerman, gespecialiseerd in arbeidsverhoudingen, vindt het moeilijk te geloven dat er geen vrouwen kunnen worden gevonden voor de functie.

Aan de top van enkele faculteiten van de Radboud Universiteit vinden binnenkort een paar wijzigingen plaats. Zo geeft Lutgarde Buydens, decaan van de FNWI-faculteit, op 1 december het stokje door aan Sijbrand de Jong.

Ook Margot van Mulken, decaan van de Letterenfaculteit, heeft haar vertrek aangekondigd. ‘Ik heb me altijd voorgenomen op tijd weer weg te gaan, want acht jaar op dezelfde plek is fors voor een bestuurder’, zei ze onlangs tegen Vox. Naar verwachting heeft de Letterenfaculteit begin 2022 een nieuwe decaan.

Met het vertrek van de twee vrouwelijke bestuurders dreigt de man-vrouwverhouding onder decanen van de Radboud Universiteit scheef te worden. Tot voor kort waren er drie vrouwelijke decanen. Als de opvolger van Van Mulken een man wordt, is Heleen Murre-van den Berg van de FTR-faculteit binnenkort de enige vrouwelijke decaan. Wordt het een vrouw, dan is de verhouding man-vrouw nog steeds 5-2. Of 6-2, als je de decaan van de Bijzondere Faculteit der Theologie meetelt.

Ook het college van bestuur van de Radboud Universiteit bestaat sinds het vertrek van Wilma de Koning eind april uit twee mannen.

Vervolgcarrière

Volgens Agnes Akkerman, hoogleraar Arbeidsmarktinstituties en arbeidsrelaties en gespecialiseerd in arbeidsverhoudingen, zijn er vele verklaringen voor het niet evenredig vertegenwoordigd zijn van vrouwen in besturen en topfuncties. Maar dat de kandidaten er niet zouden zijn, lijkt haar in het geval van decanen een onwaarschijnlijke verklaring.

‘Aan onze universiteit zijn zeker voldoende geschikte vrouwelijke hoogleraren’, zegt Akkerman. ‘En anders kunnen ze ook van buiten geworven worden – wat onlangs trouwens gebeurd is bij de Faculteit der Managementwetenschappen (decaan Tom Elfring maakte de overstap van de University of Liverpool Management School naar de Radboud Universiteit, red.).’

‘Aan onze universiteit zijn zeker voldoende geschikte vrouwelijke hoogleraren’

Agnes Akkerman. Foto: RU

Of vrouwen misschien liever geen decaan willen worden, vindt Akkerman lastiger om in te schatten. Niet iedereen ziet de functie van decaan volgens haar als de meest begerenswaardige positie. ‘Het zou me niet verbazen als vrouwelijke hoogleraren gemiddeld jonger zijn en vanwege hun vervolgcarrière op dit moment geen functie ambiëren als decaan’, legt ze uit, ‘simpelweg omdat een terugkeer naar een succesvolle carrière als wetenschapper onzeker is. Maar dat is speculatie.’

Evenwichtige samenstelling

In ieder geval is de wervingsprocedure van nieuwe decanen behoorlijk complex. Uiteindelijk benoemt het college van bestuur nieuwe decanen, maar degenen die het besluit nemen, zijn afhankelijk van de kandidaten die worden voorgesteld door de benoemingsadviescommissies (zie kaderstuk).

‘Deze commissies moeten op zoek naar de meest geschikte kandidaat’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Daarbij moeten ze ook aandacht hebben voor de man-vrouwsamenstelling van het hele faculteitsbestuur.’ Naast de decaan bestaat dat bestuur uit een vicedecaan en een directeur bedrijfsvoering.

Het college van bestuur wijkt slechts zelden af van het advies van een benoemingscommissie. ‘Het college moet al zwaarwegende argumenten hebben om zo’n advies naast zich neer te leggen’, zegt Gerritsen. Als er te weinig vrouwelijke decanen zijn aan de Radboud Universiteit, dan is het volgens de woordvoerder zaak om ervoor te zorgen dat er voldoende diversiteit is binnen faculteitsbesturen. ‘Maar bij voorkeur is er uiteraard ook een evenwichtige samenstelling onder decanen.’

Alles bij elkaar betreurt Akkerman, die ook voorzitter is van het Radboud Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, dat het aandeel vrouwelijke decanen weer zo beperkt dreigt te worden. ‘Het zou goed zijn als het college van bestuur een soort pool creëert van vrouwelijke – en misschien ook wel mannelijke – hoogleraren die voorbereid worden op een dergelijke functie’, zegt ze. ‘Dat idee heb ik trouwens al eens opgeworpen.’

‘Het zou goed zijn als het college van bestuur een pool creëert van vrouwelijke hoogleraren’

Volgens woordvoerder Martijn Gerritsen wil de divisie Human Resources inderdaad de opvolgingsplanning voor bestuursfuncties aan de universiteit beter in beeld brengen ‘Vanuit het brede blikveld van diversiteit en inclusie. Welke collega’s kunnen per direct of op korte termijn een volgende stap zetten? Het college van bestuur heeft eerder ook al aan de faculteiten gevraagd om extra aandacht te hebben voor het aantrekken van vrouwelijke high potentials.’

2 reacties

  1. Ans van Kemenade schreef op 29 oktober 2021 om 23:00

  2. Koen schreef op 4 november 2021 om 09:25

    “Naast de decaan bestaat dat bestuur uit een vicedecaan en een directeur bedrijfsvoering.”

    En een student-assessor!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!