Vrouwelijke dokter kiest voor de kids

20 jan 2015

Vrouwelijke geneeskundestudenten kiezen typische vrouwenspecialismen. Ze worden huisarts of gynaecoloog. Volgens onderzoekster Marget Alers houden ze alvast rekening met het feit dat ze later voor de kinderen gaan zorgen. Alers promoveert vandaag op haar onderzoek.

Foto: Dick van Aalst
Foto: Dick van Aalst

Vrouwen kiezen nog altijd de beroepen waar vrouwelijke dokters zijn oververtegenwoordigd, zoals huisarts en kinderarts. Ze laten de typische mannenspecialismen, waaronder neurologie en chirurgie, links liggen. Mannelijke studenten kiezen die specialismen juist wel.

Marget Alers onderzocht hoe dat kan. Ze vroeg 600 geneeskundestudenten naar hun loopbaanperspectief, een keer in hun eerste studiejaar en nog een keer in hun derde studiejaar.

Ambities
Vrouwen worden in de loop van hun studie minder ambitieus, laat het onderzoek van Alers zien. In het eerste jaar wil nog de helft van de vrouwelijke studenten later fulltime aan de slag, maar dat verandert gaandeweg de studie. In hun derdejaar is nog maar 30 procent van plan om fulltime te gaan werken. Ze kiezen dan ook specialisaties die makkelijk in deeltijd kunnen worden gedaan. Of waarbij de werktijden aantrekkelijk zijn. ‘Dan zeggen ze dat ze voor oogheelkunde kiezen omdat ze het vak zo mooi vinden. Ik denk dat ze niet snel zullen toegeven dat de aantrekkelijke werktijden van oogartsen de doorslag gaven.’

Hoe mannen over werktijden denken, blijft over de jaren heen vrij stabiel: in hun eerste jaar wil nog 80 procent een fulltime baan, tegenover 90 procent van de derdejaars.

Alers vergeleek haar gegevens met die van Zweedse geneeskundestudenten en zag een heel ander beeld. In Zweden verschillen mannen en vrouwen binnen de geneeskundeopleiding niet wat betreft hun behoefte aan werktijden: beide groepen gaan voor fulltime. Alers: ‘In dat land zie je ook geen typische mannen- of vrouwenspecialisaties, hetgeen bewijst dat niet alleen sekse, maar ook cultuur invloed heeft op de specialisatiekeuzes van studenten. Dat de vrouw voor de kinderen zorgt en de man geld in het laatje brengt, zit kennelijk in de Nederlandse cultuur ingebakken.’ / Jolene Meijerink, Martine Zuidweg

In de volgende Vox meer achtergronden over het promotieonderzoek van Margret Alers.

0 reacties

  1. Pieter schreef op 21 januari 2015 om 10:00

    Vanuit de evolutie kijkend is het begrijpelijk dat vrouwen voor de kinderen kiezen, zij zijn nou eenmaal degene die ze baren. Uit onderzoek blijkt ook dat in landen zoals Zweden en Noorwegen er een ongelijke verhouding man / vrouw in banen bestaat naarmate de welvaart groter wordt, met andere woorden: als de welvaart groter is dan hebben mensen meer vrijheid om te kiezen wat ze willen worden en zullen automatisch beroepen kiezen die meer aansluiten bij hun voorkeuren. Zo zullen vrouwen veelal beroepen kiezen waarbij hun empathisch vermogen van belang is en mannen beroepen kiezen waarbij ze hun ruimtelijk en technisch inzicht kunnen gebruiken. Uiteraard is er wel enige uitwisseling op individueel niveau, maar over de gehele breedte zie je deze trend. Zie ook deze documentaire: https://www.youtube.com/watch?v=E577jhf25t4&feature=youtu.be

  2. MK schreef op 21 januari 2015 om 10:24

    In Zweden krijgen ouders veel langer doorbetaald zwangerschaps-/ ouderschapsverlof dan in NL (60 dagen voor moeder, 60 dagen voor vader plus 120 dagen die naar eigen wens te verdelen zijn) en de kinderopvang is sterk gesubsidieerd. Geen wonder dat de vrouwen daar durven kiezen voor elk specialisme dat hen aanspreekt: ze hebben er de keuze om zowel moeder als professional te zijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!