Vrouwen maken minder kans bij NWO

23 sep 2015

Vrouwen verkrijgen minder vaak een NWO-talentsubsidie voor jonge onderzoekers, ook al schrijven ze even goede onderzoeksvoorstellen als mannen. Hun kwaliteiten worden systematisch onderschat.

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

Vrouwelijke aanvragers hebben een kans van 14,9 procent om een zogeheten Veni-beurs te krijgen; voor mannen is dat 17,7 procent. Het verschil zit niet in de onderzoeksvoorstellen zelf, want die worden als even goed beoordeeld.

De commissieleden schatten vrouwen systematisch lager in dan mannen, blijkt uit een studie van psychologen Naomi Ellemers en Romy van der Lee. In drie onderzochte aanvraagrondes voor de zogeheten Veni-beurzen scheelt het 33 toekenningen voor vrouwen: door ongelijke behandeling zijn die toekenningen naar mannen gegaan.

De twee psychologen onderzochten de gang van zaken bij 2.823 aanvragen van de Veni-beurzen voor jonge onderzoekers. Dat deden ze overigens op verzoek van NWO zelf.

‘Juist in de gebieden waar veel vrouwelijke onderzoekers aanvragen indienen, zijn de honoreringskansen voor vrouwen lager’, schrijven de onderzoekers. Die gebieden zijn de aard- en levenswetenschappen, maatschappij- en gedragswetenschappen en medische wetenschappen.

Commissieleden zouden minder alert zijn op hun eigen vooroordelen als er toch al veel vrouwen tussen de winnaars zitten, vermoeden de psychologen. Bovendien worden er in die vakgebieden erg veel aanvragen ingediend, waardoor de concurrentie heviger is: dan gaan andere zaken dan kwaliteit sterker meespelen.

De onderzoekers doen een paar aanbevelingen, waaronder training voor commissieleden. Die zouden zich beter bewust moeten worden van mogelijke seksediscriminatie. NWO heeft aangekondigd ‘het genderbewustzijn van beoordelaars explicieter aandacht geven’. / HOP, Bas Belleman

0 reacties

  1. L.J. Lekkerkerk schreef op 24 september 2015 om 16:25

    Het lijkt mij als man vanzelfsprekend dat juist in gebieden waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn de mannen nu positief gediscrimineerd worden om daar het evenwicht te herstellen. Maar misschien zien vrouwelijke onderzoekers dat liever over het hoofd?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!