‘Waar heen? Als het maar ver weg is’
Met de inleidende bijeenkomsten achter de rug, kregen de faculteiten vandaag de kans om hun studenten voor te lichten over de mogelijkheden om in het buitenland te studeren. De redactie schoof aan bij verschillende bijeenkomsten.
Youetta Kunneman (21), derdejaars Kunstmatige Intelligentie, heeft haar plan al duidelijk voor ogen. ‘Ik wil een volledige master volgen aan de universiteit in Linköping, Zweden.’ Ze is er al eerder geweest, vanwege een uitwisseling via de studieverenigingen. Zweden is haar goed bevallen en de master design spreekt haar aan.
Klasgenoot Piet Henke (20) is er wat betreft de locatie niet uit. ‘Als het maar ver weg is, en lang. Ik wil een heel jaar weg, vind zes maanden niet genoeg. Het lijkt me dat je dan toch onvoldoende tijd hebt om echt op te gaan in het leven daar, en dat maakt voor mij deel uit van de ervaring.’
(Gebrek aan) Informatie
Inhoudelijk is de bijeenkomst wat ze er wel van verwacht, maar niet waar ze op gehoopt hadden. Kunneman: ‘Het heeft de sfeer van een zomerkamp. Ik had graag meer gehoord over de mogelijkheden om subsidie aan te vragen en de vereisten waar je aan moet voldoen. Buitenlandse universiteiten vragen bijvoorbeeld vaak om een certificaat Engels. Wordt de mogelijkheid om zo’n certificaat te halen aan de universiteit geboden, en zijn er andere soortgelijke administratieve vereisten?’
Verplicht vertrek
Voor de nieuwe lichting bachelorstudenten Duits is een periode aan een buitenlandse universiteit geen keuze, maar een verplichting. Zij worden geacht in het tweede jaar een semester elders door te brengen. Daar heeft de opleiding onder andere voor gekozen om overlapproblematiek te voorkomen. De Duitse onderwijskalender loopt niet geheel parallel aan de Nederlandse.
Wo hinter?
Bij het verlaten van het lokaal zijn ze er nog niet uit. ‘Ik zou het niet weten’, antwoordt Kerstin Salla (22) op de vraag of ze al een keuze gemaakt heeft. ‘Ik vind Wenen een interessante optie’, zegt Louisa Reumerman (18). ‘Of een andere universiteit in Oostenrijk.’ En ook de mogelijkheid om naar Engeland te gaan spreekt haar aan. Vreemd, studenten Duits die niet naar Duitsland willen? ‘We komen allebei uit Duitsland, dat kennen we wel’, glimlacht Reumerman.
/ Mark Merks