‘Op die faculteit stinken studenten’

04 jun 2015

Dat iedereen vooroordelen heeft, wisten we al. Maar hoe denken studenten over elkaar? Vox nodigde zeven studenten uit – van iedere faculteit één – en noteerde hun vooroordelen over studenten van de verschillende faculteiten. ‘Hier zitten roodharigen en homo’s.’

Het beruchte panel. Foto: Jasmijn Lobik
Het beruchte panel. Foto: Jasmijn Lobik

Het wordt doorgaans niet echt gewaardeerd om je vooroordelen uit te spreken. Het was daarom afwachten hoe het panel van zeven studenten zou reageren op het verzoek om van iedere faculteit een stereotiepe student te formuleren. Ze bleken er echter bijzonder veel plezier in te hebben, en moesten eerder afgeremd dan aangemoedigd worden.

Voor iedere faculteit bleek het panel namelijk wel een verzameling vooroordelen paraat te hebben. Die bleken vaak nog behoorlijk specifiek. Zo is er volgens het panel één faculteit waar zowel de mannen als de vrouwen doorgaans netjes en modieus gekleed zijn. Behalve in het uitgaansleven, meent Lars. ‘Op feestjes zijn ze juist heel ordinair.’ Zo maakt het panel moeiteloos een rondje langs alle faculteiten.

Slecht figuur
‘Lekker hè, om al die vooroordelen eens uit te kunnen spreken?’, concludeert Mirjam halverwege. Heerlijk inderdaad, beaamt de rest. Om daarna door te schakelen naar de volgende faculteit, waar studenten weliswaar bovengemiddeld slim zijn, maar ook een slecht figuur hebben, bandshirts dragen en soms een beetje stinken.

WhiteboardCollage
Het whiteboard na anderhalf uur vooroordelen spuien. Foto’s: Joeri Borst

Zo af en toe komt er een vleugje politieke correctheid om de hoek kijken. Bijvoorbeeld als Arjen concludeert dat er op één faculteit bovengemiddeld veel studenten van Turkse of Marokkaanse komaf zitten. ‘Mag ik dat zeggen?’, vraagt hij aan de rest. Vandaag wel.

Eén panellid schrikt van zichzelf als het gaat om weer een andere faculteit. Hij meent veel homo’s te zien op deze faculteit. ‘En ook veel roodharigen.’ Wanneer de notulist samenvattend ‘gays en gingers’ opschrijft, kijk hij op. ‘Oh god, ga je dat zo opschrijven? Moet mijn naam daar echt bij?’

Het panel aan het werk. Foto: Jasmijn Lobik
Het panel aan het werk. Foto: Jasmijn Lobik

Supermanshirt
Wanneer de foto’s op tafel komen die ook in de papieren Vox staan, weet het panel binnen no-time aan welke faculteiten de gefotografeerde studenten studeren. Een supermanshirt zie je echt alleen maar op de bètafaculteit. De aktetas moet wel bij een toekomstige huisarts horen en alle nette hakjes en jurkjes horen overduidelijk bij de rechtenfaculteit.

Ons panel – op verzoek één middagje heerlijk ongenuanceerd – mag dan links en rechts wat overdrijven, ze blijken er wel degelijk kijk op te hebben. Vijf van de zeven panelleden weten namelijk precies welke verzameling foto’s van welke faculteiten afkomstig is. Zouden de vooroordelen dan toch kloppen? / Tim van Ham

Wil jij jouw stereotypen en vooroordelen testen? Haal dan de nieuwe Vox uit de bakken, waarin tientallen studenten zijn afgebeeld. Lees in dit artikel meer over ons project.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!