Waarom gaan Vierdaagsewandelaars scheef lopen? Fysiologiehoogleraar zoekt het uit
Het is een bekend verschijnsel tijdens de Vierdaagse: deelnemers die scheef lopen. En hoe verder in de week, hoe schever ze lopen. Hoe kan dat, wat gebeurt er met hun lichaam? Dat is een van de dingen die Maria Hopman, hoogleraar Inspanningsfysiologie, wil achterhalen tijdens het jaarlijkse Vierdaagse-onderzoek.
Lang niet iedereen gaat scheef lopen, en er zijn ook wandelaars die zelf niet eens in de gaten hebben dat hun houding veranderd is, van rechtop naar scheef. Maar wat is de oorzaak? Dat wil inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Radboudumc dit jaar onderzoeken, samen met collega’s van de afdelingen orthopedie en neurologie.
Een mogelijke verklaring zit in de wervelkolom en spiervermoeidheid. Tegelijkertijd kan je je voorstellen dat mensen dat dan voelen, maar dat is niet altijd het geval. ‘Daarom voeren we ook een aantal neurologische testen uit bij de deelnemers aan ons onderzoek’, licht ze toe.
Eiwitten
Ook de invloed van eiwit-inname, om de spiermassa op peil te houden en spierschade te herstellen, is dit jaar onderwerp van haar onderzoek. Dat richt zich met name op ouderen – naarmate je ouder wordt, verlies je spiermassa. Voldoende inname van eiwitten verspreid over de dag heeft een positief effect op spierherstel en spiermassa. Hopman: ‘Actieve ouderen krijgen het advies meer eiwit in te nemen. Uit ons eerdere onderzoek onder Vierdaagselopers bleek dat ongeveer de helft hier niet aan voldoet.’
‘De afname in spiermassa zien we bij iedereen’
Daarom laat ze een groep 60-plussers die deelnemen aan de Vierdaagse extra eiwitten innemen. Deze eiwitten krijgen ze in de vorm van plantaardig of dierlijk poeder of door eiwitrijke producten uit de supermarkt. Ook is er een controlegroep. Na elke wandeldag wordt de spierschade en spierpijn gemeten. Volgens Hopman is dit onderzoek relevant voor álle ouderen, niet alleen voor de Vierdaagsedeelnemers. ‘De afname in spiermassa zien we bij iedereen. Bovendien worden mensen steeds ouder. Als we weten welke vorm van eiwitinname het meest bijdraagt aan het behoud van de spiermassa, heeft iedereen daar baat bij. Zowel lopers als niet-lopers.’
Hitte en kleding
Ten slotte wil Hopman opnieuw onderzoek doen naar het effect van witte of zwarte kleding tijdens het lopen in de hitte. Vorig jaar, bij temperaturen van 25 graden, werd er geen verschil geconstateerd. Mocht het tijdens de komende Vierdaagse 30 graden of warmer worden, dan wil Hopman dit onderzoek herhalen, om te achterhalen of er dan wél een verschil is.
Eerdere resultaten
Het is de zestiende keer dat Hopman met haar team tijdens de Vierdaagse-onderzoek doet onder deelnemers aan de wandelmars. Eerdere onderzoeken leverden veel resultaten op. Zoals:
- Tijdens het wandelen stijgt de lichaamstemperatuur met 1 graad Celsius.
- 20 procent van de wandelaars drinkt te weinig tijdens een wandeldag.
- Hartschade treedt op na een wandeldag, deze lijkt voorspellend voor hart- en vaatziekten.
- Diabetes type 2 patiënten hebben minder medicatie nodig naarmate ze meer trainen voor de Vierdaagse.
- Wandelaars van rond de 80 jaar oud worden 8,2 jaar jonger geschat.
- 30-40 minuten wandelen per dag draagt bij aan lagere kans op hart- en vaatziekten.
- Statinegebruikers hebben niet meer spierklachten en spierschade na een wandeldag dan andere wandelaars.
- Hoe ouder de wandelaar, hoe minder goed de thermoregulatie is.
- Extra groenten eten, verlaagt de bloeddruk bij wandelaars met een verhoogde bloeddruk.
Dit artikel van Maarten Reith stond eerder in De Gelderlander.
Jm.van der Ploeg schreef op 10 juli 2024 om 19:34
Wandelaar, 29-01-1944. Dit onderzoek naar scheeflopen is mooi , maar is het niet het wiel uitvinden. Sporters in het algemeen weet wat het is scheeflopen. Een zout tekort. Voor dat je begint een zoutcontrast innemen. B.v. Zeezout opgelost in heet water. Met schade en schande wordt men wijs. Zie de foto van een tweetal jaren terug. Van het jaar heb ik de vierdaagse van Alkmaar gelopen , voordat ik startte een zout oplossing gedronken. Geen centje pijn.
Charlotte schreef op 11 juli 2024 om 17:32
Bij kortere afstanden dan vierdaagse ook soms opvallend, of pijn aan een kant van lichaam. Lopen de lopers grootste deel aan rechter of linkerkant op het parcour? Vaak een kleine curve aan de zijkanten van de weg wat door kan werken in de stand van het hele lichaam.
Erika van Schie schreef op 20 juli 2024 om 09:22
Sorry maar mijn vader is ook heel scheef gaan lopen tijdens de Vierdaagse . Wij hebben hem dagen heel veel zout laten eten, genoeg laten drinken enzovoorts maar toch heeft het niet geholpen. Ik vind het onderzoek heel interessant en wil graag weten wat de uitkomst gaat zijn. Hij geniet met volle teugen van de Vierdaagse maar dat scheef lopen is toch een handicap en gaat zeker wel pijn doen op ten duur.