Waarom krijgen niet alle studenten energietoeslag?
Rechtenstudent Mark Mulder (30) kreeg gelijk van de rechter: hij krijgt eenmalig 800 euro energietoeslag. Eerder werden studenten van die compensatie uitgesloten. Wat zijn de gevolgen voor andere studerenden in Nijmegen?
1. Eén student heeft nu recht op de toeslag, anderen niet. Waarom niet?
Maar: de zaak heeft veel in gang gezet. ‘Er wordt letterlijk gezegd dat studenten niet uitgesloten mogen worden’, zegt voorzitter Joram van Velzen van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ‘Ook andere studenten hebben een grote kans op gelijk als zij procederen.’
Mogelijk komen die er wél. Het Rijk heeft nog geen nieuwe richtlijnen vastgesteld, maar de kans is groot dat dat nog gebeurt. Om druk te zetten, bereidt de studentenvakbond een collectieve rechtszaak voor met de FNV.
Studenten kunnen zich erbij aansluiten. De bedoeling is dat de rechter een uitspraak doet over een hele groep studenten. Wint de vakbond de zaak, dan wordt er nóg meer druk op het Rijk gezet om de regels aan te passen. Probleem is nu dat gemeentes te weinig geld hebben om de compensatie uit te keren. Daarom zal de rijksoverheid met meer geld voor gemeentes over de brug moeten komen.
3. Wie krijgt de toeslag nu wél?
Mensen vanaf 21 jaar die niet meer dan het maximale inkomen verdienen en geen studiefinanciering hebben. Dat maximuminkomen verschilt voor alleenstaanden, alleenstaande ouders en getrouwden of samenwonenden en ligt tussen de 1435 en 2160 euro. Ook maakt het uit of de pensioenleeftijd is bereikt.
Door de voorwaarden wordt ook duidelijk waarom studenten nu worden uitgesloten. Ze krijgen vaak al studiefinanciering.
Er zijn genoeg studenten die qua inkomen en energiekosten in dezelfde situatie zitten als niet-studenten.
4. Waarom is het een probleem dat je studeert?
De woonsituatie van studenten is ‘te divers’, aldus minister Carola Schouten (Armoedebeleid). Sommigen wonen bij hun ouders, anderen huren een kamer inclusief energiekosten.
Onterecht, vindt de rechtbank. Want: er zijn genoeg studenten die qua inkomen en energiekosten in dezelfde situatie zitten als niet-studenten.
5. Hoe zit het met studenten onder de 21? En krijgt een studentenhuishouden maar één keer toeslag?
Dat wordt uitgezocht. In de voorwaarden staat dat iemand minstens 21 moet zijn. Studenten kunnen in de praktijk jonger zijn en moeten net zo goed huur betalen.
Ook bestaat een studentenhuis vaak uit meerdere studenten die allemaal een eigen huur voor hun kamer betalen. Volgens de voorwaarden kan een huishouden maar één keer toeslag krijgen.
6. Wanneer komt er voor andere Nijmeegse studenten duidelijkheid?
Ook dat is onzeker. Zodra meer bekend is, krijgen studenten via andere scholen, verenigingen en studentenvakbonden informatie.
Dit artikel van Marieke Smid en Mitchel Suijkerbuijk verscheen eerder in De Gelderlander.
Anoniem student schreef op 25 augustus 2022 om 02:02
Zelfs als je een maximale studiefinanciering krijgt, zegge Basisbeurs + aanvullende beurs + maximale lening, dan is het bedrag precies gelijk aan een bijstand uitkering. Dit kun je zelf berekenen. Zeer onlogisch dus van de overheid. Een student die huurt heeft dus meer lasten en moet erbij de opleiding ook betalen.