Waarom studenten moeten gaan stemmen voor Europa

21 mei 2019

De Provinciale Statenverkiezingen zijn nog maar net achter de rug of we mogen alweer naar de stemhokjes. Voor de Europese Unie dit keer, op 23 mei. Waarom is dit belangrijk voor studenten?

18 procent van de jongeren nam tijdens de vorige verkiezingen in 2014 de moeite om te gaan stemmen. ‘Dat is heel weinig’, stelt Anna van der Vleuten, hoogleraar Europeanisering aan de Radboud Universiteit. ‘Toch is er veel keus en is de EU een veelbesproken onderwerp’.

Niet doorslaggevend

‘Er is in de media veel aandacht voor de EU, zeker sinds de Brexit’, zegt Van der Vleuten. ‘Daardoor krijgen mensen meer interesse in politiek en hebben ze het gevoel dat hun stem echt iets uitmaakt.’ Bij het Brexit-referendum stemden veel Britse jongeren voor remain, maar mede door de lage opkomst bij hun leeftijdsgenoten was dit niet doorslaggevend.

Eerdere campagnes voor de Europese verkiezingen gingen bijna uitsluitend over nationale zaken, aldus van der Vleuten. ‘Dan krijg je als burger niet het idee dat die EU nou zoveel voorstelt.’ Dat is nu wel anders, met campagnes om jongeren naar de stembus te bewegen, een speciale jongerenkieswijzer en een ‘Grote Europashow’ in Paradiso. De Radboud Universiteit organiseerde op 13 mei een verkiezingscollege, voor studenten.

Van der Vleuten: ‘En het gaat voor studenten om meer dan alleen of je voor of tegen Europa bent. Er wordt toch ook niet gevraagd of je voor of tegen de democratie bent? Veel problemen zijn gewoon te groot om nationaal op te lossen, maar toch zo belangrijk, juist voor jongeren. Neem klimaatverandering.’

‘Er wordt toch ook niet gevraagd of je voor of tegen de democratie bent?’

Volgens Van der Vleuten realiseren Britten zich nu dat enorm veel zaken op losse schroeven komen te staan, zeker voor studenten. Denk aan diploma’s die niet meer overal erkend worden, en studeren in het buitenland wordt lastiger. ‘Het is voor veel jongeren bijna vanzelfsprekend om vrij te kunnen reizen en overal met dezelfde munt te betalen.’

Arbeidsmarkt

Het Erasmusprogramma is erg bekend onder studenten, maar de EU draagt ook zorg voor de internationalisering van de arbeidsmarkt, onder meer om werkloosheid onder jongeren te verminderen. Veel diploma’s worden nu door heel Europa automatisch erkend en voor masterstudenten stelt de EU beurzen tot 18.000 euro beschikbaar.

Genoeg belangrijke thema’s dus. Maar door heel Europa klinkt steeds luider de roep om zoveel mogelijk zaken nationaal te regelen, ook vanuit de meer gematigde partijen. Dat is een trend die ook nog wel even door zal zetten, verwacht Van der Vleuten. Extra reden om donderdag te gaan stemmen, vindt de hoogleraar.

2 reacties

  1. Eva schreef op 21 mei 2019 om 11:14

    En niet te vergeten komt veel geld voor wetenschappelijk onderzoek direct of indirect bij de EU vandaan, via zaken als ERC. Daar worden (deels) docenten, onderzoeksprogramma’s, interne stages en allerlei faciliteiten waar ook studenten van gebruik maken betaald.

    Maar het lijkt mij toch dat WO-studenten eerder stemmen dan, zeg, MBO’ers…

  2. Rein schreef op 22 mei 2019 om 11:06

    Aangezien Nederland netto meer aan de EU betaalt dan hij aan subsidies ontvangt, kan denk ik beter worden gezegd dat veel geld voor wetenschappelijk onderzoek indirect bij de Nederlandse burger vandaan komt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!