Warmte in SSH&-complex Sterrenbosch komt in de toekomst van de universiteit

12 jul 2022

SSH&-complex Sterrenbosch wordt volgend jaar aangesloten op het duurzame verwarmingssysteem van de Radboud Universiteit. Gas is in de woningen dan bijna niet meer nodig. Bijkomend voordeel voor studenten, aldus SSH&: de woonlasten gaan omlaag.

Om een deel van haar gebouwen te verwarmen en te koelen maakt de Radboud Universiteit gebruik van zogenoemde warmte-koude-opslag (WKO). Bij het koelen van gebouwen komt warmte vrij, die gebruikt wordt voor het verwarmen van andere gebouwen (voor een uitgebreide uitleg: bekijk onderstaand filmpje). Op die manier is het gasverbruik op de campus de afgelopen jaren fors teruggeschroefd.

Volgend jaar gaan ook bewoners van SSH&-complex Sterrenbosch aan de Platolaan hun woning verwarmen met deze duurzame warmtebron. ‘Het gebouw ligt op universiteitsterrein, dus het zou gek zijn als wij geen gebruik zouden maken van deze kans’, zegt SSH&-directeur-bestuurder Kees Stunnenberg. In lijn met de ambitie van de gemeente Nijmegen wil SSH& in 2045 CO2-neutraal zijn.

Volgens Stunnenberg is de aansluiting relatief eenvoudig omdat de woningen al vanuit een centraal ketelhuis worden verwarmd – bewoners hebben geen eigen ketel. De nieuwe warmtepompen die nodig zijn voor de aansluiting vragen wel veel energie, maar die kan worden opgewekt met zonnepanelen op het dak. Binnen de appartementen zelf hoeft maar weinig te gebeuren; alleen de douchekraan wordt vervangen door een thermostaatkraan (een kraan waarmee je de temperatuur kunt instellen).

Besparing

Volgens berekeningen van SSH& (op basis van de energieprijzen in 2021) gaan de woonlasten van huurders in Sterrenbosch met zo’n 160 euro per jaar omlaag. ‘Met de huidige energieprijzen zou de besparing nog groter zijn’, zegt Stunnenberg.

Omdat het gebouw een beter energielabel krijgt, zou de huur voor toekomstige huurders wel omhoog kunnen gaan. Maar dat zal nooit zoveel zijn als de kosten die worden bespaard met de aansluiting op de WKO, stelt de SSH&-directeur. Uiteindelijk zijn ook toekomstige huurders goedkoper uit.

Handtekeningen

Om de koppeling aan de WKO van de universiteit te kunnen maken, heeft de studentenhuisvester volgens de wet instemming nodig van ten minste 70 procent van de bewoners van het complex. In februari zijn de huurders daarom per e-mail gevraagd om een digitale handtekening te zetten. Eind juni is het benodigde percentage pas behaald.

‘Huurders maken eerst een afweging van het eigen belang’

‘We hadden gehoopt dat dit sneller zou gaan’, geeft Stunnenberg toe. ‘Dan hadden we deze zomer al kunnen beginnen.’ Nu wordt de aansluiting uitgesteld tot de zomer van 2023. De werkzaamheden kunnen alleen in het warmste seizoen plaatsvinden, omdat bewoners dan tijdelijk zonder verwarming zitten.

‘Studenten vinden duurzaamheid bijna allemaal belangrijk’, gaat Stunnenberg verder. ‘Maar bij een ingreep zoals deze maken huurders toch eerst een afweging van het eigen belang. Ze wonen er maar kort en enige overlast zal er toch wel zijn. Als ze dan net tentamens hebben, denken ze: liever niet nu. Dat snap ik heel goed.’

Briefje

Bewoner Dries van Rens, die eind vorig jaar afstudeerde als bedrijfskundige, weet dat niet iedereen meteen enthousiast was over de verduurzaming van het gebouw. Hij laat een briefje zien dat in Sterrenbosch hing: “Wacht en vraag eerst aan de SSH& om duidelijkheid over compensatie voor de overlast! Daarop heb je als huurder namelijk recht!”

Wat Van Rens van het briefje vindt? ‘Treurig. We moeten dit soort initiatieven juist omarmen.’ Bovendien pakt de verduurzaming positief uit voor bewoners. ‘Nu de energiekosten zo zijn gestegen is het mooi meegenomen dat onze woonlasten omlaag gaan.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!