Dossier

Wat de nieuwe regeling FONDS betekent voor studenten

12 jun 2018

Studenten die studievertraging oplopen omdat ze bestuurswerk doen, mantelzorg verlenen of bijvoorbeeld ziek worden, kunnen aankloppen bij de universiteit voor financiële compensatie. De regeling waarin dit is vastgelegd heet de regeling FONDS, en die gaat per volgend collegejaar flink op de schop.

#1 Minder regeltjes, meer maatwerk

‘Dit is het allerbelangrijkste’, zegt Fatbardha Selmani, voorzitter van de Universitaire Studentenraad. ‘Nu is het nog zo dat er puur naar de voorwaarden wordt gekeken of je een beurs kunt krijgen: val je niet in de juiste categorie, dan heb je pech. Een vijfdejaarsstudent die nog bezig is met zijn bachelor kan zo geen beurs krijgen, terwijl die daar misschien wel heel goede redenen voor heeft. Onder de nieuwe regeling maakt deze student wel kans op een beurs.’

‘Of neem de eis om minimaal 39 studiepunten te halen in het jaar vóórdat een student een bestuursjaar gaat doen’, zegt Jesse Claessen, studentenraadslid namens de studieverenigingen. ‘Dat soort regeltjes verdwijnt. Nu wordt er naar de persoonlijke situatie van de student gekeken.’

 #2 Minder controle

In de huidige situatie wordt elke studentbestuurder gecontroleerd of hij of zij wel voldoet aan de voorwaarden om een beurs te kunnen krijgen. Dat wordt anders. ‘Alleen de studenten die de zwaarste bestuursfuncties hebben, zoals een bestuurder van een grote vereniging, moeten een persoonlijk plan opstellen dat gecontroleerd wordt’, zegt Claessen. ‘Hierdoor kunnen ze beter worden begeleid tijdens hun studie en de balans vinden tussen studeren en besturen.’ Alle kleinere bestuursfuncties – acht bestuursmaanden of minder – worden onvoorwaardelijk uitgekeerd. Scheelt een hoop administratie en gedoe.

 #3 Mantelzorger krijgt hulp

Studenten die op hoog niveau sporten, muziek maken of anderszins cultureel bezig zijn, hadden al de mogelijkheid om daar compensatie voor te krijgen. De mantelzorgers zijn daar vanaf volgend collegejaar aan toegevoegd. Zorg jij voor een zieke vader en haal je daarom niet al je vakken? Vanaf volgend jaar kan je aankloppen voor een financiële tegemoetkoming.

 #4 Langer recht op een beurs bij bijzondere omstandigheden

Studenten die al studievertraging hebben, kunnen momenteel geen beurs aanvragen. ‘Gek eigenlijk’, zegt Fatbardha Selmani. ‘Juist studenten die bijvoorbeeld problemen thuis hebben, zijn vaak al vertraagd in hun studie. Daarom wordt de periode waarin studenten een beurs kunnen aanvragen wegens bijzondere omstandigheden vijf jaar, in plaats van vier. ‘We hopen dat de universiteit deze periode in de toekomst met nog een jaar verlengt’, zegt Selmani.

 #5 Drie jaar hulp voor niet-EU-studenten

De Servische student Lena Crkvenjakov maakt gebruik van een beurs van de Radboud Universiteit, speciaal voor studenten buiten de Europese Economische Ruimte (EU plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). Die beurs is alleen voor het eerste jaar, waardoor ze volgend jaar in financiële problemen dreigt te komen. De universiteit heeft besloten vanaf september minder beurzen toe te kennen, maar wel voor de hele bachelorfase. Zodat situaties zoals die van Lena niet meer voorkomen – al heeft zij daar niks meer aan.

 #6 Flexibiliteit

‘Stel, je valt net buiten de boot om financiële compensatie te krijgen’, zegt Selmani, ‘probeer het dan toch. In de regeling is een hardheidsclausule opgenomen waar elke student een beroep op kan doen als hij of zij van mening is toch aanspraak te kunnen maken op de regeling.’ De universiteit stelt zich met de regeling een stuk flexibeler op. ‘Met een goede argumentatie krijg je wellicht alsnog een beurs.’

2 reacties

    • Mathijs Noij schreef op 13 juni 2018 om 13:25

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!