Wat de universiteit doet voor een schone lucht in de collegezaal

09 sep 2021

Niet iedereen is enthousiast om weer anderhalf uur met 75 studenten in een collegezaal te vertoeven. Is dat wel veilig met al die rondvliegende aerosolen? En wat doet de universiteit om schone lucht te garanderen? ‘Wij gebruiken al jarenlang de Rolls-Royce onder de luchtfilters.’

Wie maakte zich vóór corona druk om ventilatie en luchtkwaliteit? Een enkeling misschien. Nu we anderhalf jaar in het coronatijdperk leven, is dat wel anders. Drie docenten vertelden onlangs dat ze het nog niet zien zitten om weer naar de campus te komen voor colleges. Want die rondvliegende aerosolen in zo’n collegezaal: dat kan toch niet veilig zijn?

De universiteit krijgt inderdaad vragen van bezorgde medewerkers over de ventilatie in haar gebouwen, bevestigt Mark Groffen van de afdeling Campus & Facilities. Als een gebouw niet goed geventileerd is, is het risico op coronabesmettingen immers groter, zegt ook het RIVM.

‘Zodra de CO₂-concentratie boven een grens uitkomt, begint de installatie meer schone lucht de zaal in te blazen’

Die medewerkers kan Groffen – voor zover het over de ventilatie gaat – geruststellen, verzekert hij. ‘We hebben goede luchtbehandelingsinstallaties. We maken gebruik van de Rolls-Royce onder de filters, die we bovendien tijdig vervangen. We voldoen aan de eisen van het bouwbesluit.’ Aanvullend daarop worden de ventilatiesystemen twee uur voor gebruik al aangezet, en twee uur na gebruik pas uitgeschakeld.

Meer schone lucht

De grote zalen waren altijd al uitgerust met CO₂-meters. De koolstofdioxide in de lucht is een goede meter voor luchtkwaliteit, legt Groffen uit. ‘Hoe meer mensen in een ruimte zijn en hoe slechter de ventilatie, hoe hoger de concentratie CO₂. Zodra de concentratie boven een bepaalde grens uitkomt, begint de installatie meer schone lucht de zaal in te blazen.’ De verversing van lucht in de collegezalen, benadrukt Groffen, is dus gegarandeerd op orde.

Een CO₂-meter in de redactie van Vox

Dat betekent niet dat er op de universiteit het afgelopen jaar niks is gebeurd om de luchtkwaliteit te verbeteren in de gebouwen – met het oog op het tegengaan van het coronavirus. Zo zijn de grote systemen die werken met recirculatie vervangen. Die filteren de lucht om die vervolgens weer terug te blazen in dezelfde ruimte, in plaats van dat er schone lucht van buiten naar binnen komt. In de Universiteitsbibliotheek betekende dat een flinke aanpassing en werd er geïnvesteerd in een nieuw systeem, dat schone lucht van buiten naar binnen blaast.

Dikke trui

Ook zijn er (delen van) gebouwen op de campus die niet of beperkt beschikken over mechanische ventilatiesystemen, zoals in Thomas van Aquinostraat 1 en Huize Heyendael. Daar zijn deze zomer CO₂-meters opgehangen, waar medewerkers kunnen aflezen of er voldoende wordt geventileerd. De basisregel is dan ook dat er gewerkt wordt met open ramen.

Met de huidige temperaturen is dat geen probleem, maar hoe moet dat in de winter? Groffen: ‘Daar moeten we realistisch in zijn. Als de regels niet veranderen kan het zo zijn dat mensen dan een dikke trui moeten aantrekken.’ Mogelijke andere oplossingen zouden zijn dat medewerkers weer meer thuis gaan werken, of tijdelijk in een andere ruimte gaan zitten.

De CO₂-meters moeten gebruikers van gebouwen dan ook vooral wijzen op hun verantwoordelijkheid. ‘Ventilatie was altijd al van belang maar nu is er extra aandacht voor. Met zo’n metertje wijzen we mensen daar nu ook op: zet dat raam gewoon open.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!