Wat nou vakantie? Summer School!

06 aug 2014

Vakantie? Niet voor iedereen. Deze week ging de Radboud Summer School van start. Vox-verslaggevers vroegen een docent en twee buitenlandse studenten waarom ze voor Nijmegen kozen.

Jason Farquhar uit Noord-Ierland is universitair docent en begeleidt de cursus: Brain Computer Interfaces: How they Work and How to Build one.

Foto: Mathijs Noij
Jason Farquhar Foto: Mathijs Noij

Brain computer interfaces vangen signalen op uit de hersenen en zetten die informatie om in beweging of andere actie. Zo kunnen mensen die verlamd zijn toch schrijven, of de lichten aan en uit doen. In de toekomst zullen ook computergames hierdoor drastisch veranderen. Je zal je personage straks kunnen aansturen met je hersenen, in plaats van met een joystick of toetsenbord. Nijmegen is het centrum van deze technologie in Nederland.

De summer course biedt de mogelijkheid om de master Kunstmatige intelligentie onder de aandacht te brengen, ook internationaal. Hopelijk zijn er deelnemers die zich hierna zullen inschrijven voor de master. Daar doen we het voor. Daarnaast is het heel erg leuk om met een groep studenten te werken die heel verschillend is qua achtergrond.’

Yuki Kumazawa uit Japan volgt de cursus: Brain Computer Interfaces: How they Work and How to Build one

‘Ik heb specifiek gezocht op summer courses in Europa, want ik was hier nog nooit geweest. Ik werk bij een bedrijf in Japan dat applicaties maakt voor smartphones. Een tijd geleden was er een Duitse wetenschapper te gast. Hij vertelde over de verschillende summer courses op universiteiten in Europa. Waarom ik uiteindelijk voor Nijmegen heb gekozen? Ze hebben hier veel kennis over neurowetenschappen. De technologie van brain computer interfaces wordt steeds belangrijker, ook voor bedrijven.

Yuki Kumazawa Foto: Mathijs Noij
Yuki Kumazawa Foto: Mathijs Noij

De stad Nijmegen vind ik heel mooi. Historisch, maar tegelijkertijd met moderne architectuur. Toen ik gisteravond boodschappen wilde doen, moest ik wel lang zoeken naar een winkel. In Tokio zit op elke straathoek een supermarktje. Die stad leeft dag en nacht. Dat is hier wel anders. Na de week in Nijmegen ga ik nog naar Berlijn en Kopenhagen. Niet voor werk, maar voor sight seeing.’

Bruna Rossini uit Brazilië volgt de cursus Social Dutch. Ze leert Nederlands.

Bruna Rossini Foto: Jolene Meijerink
Bruna Rossini Foto: Jolene Meijerink

‘In Brazilië studeer ik biomedische wetenschappen. Ik koos voor de Radboud Universiteit omdat het cursusaanbod in mijn vakgebied hier groot is. Ik ben pas sinds twee dagen hier, ik was nog nooit in Nederland geweest. Ik kom een jaar studeren, dus het is wel handig als ik de Nederlandse taal leer.

Wat me opvalt is dat mensen zo beleefd en vriendelijk zijn. Ook zijn hier veel meer immigranten dan in Brazilië. Daar zie je alleen Brazilianen, in Nederland kom je mensen tegen uit allerlei landen. Dat vind ik leuk, want dan kun je veel over elkaars culturen leren.’ / Jolene Meijerink en Mathijs Noij

Aan de allereerste Radboud Summer School doen 250 studenten uit 45 verschillende landen mee. Voor meer info, zie de website.

1 reactie

  1. Ferdinand Schneider schreef op 9 november 2018 om 16:17

    Wat een leuk stukje over deze summer school. Ik wil mijn zoon volgende week ook naar een summer school sturen, zodat hij zijn Engels kan verbeteren. Fijn om te lezen dat deze studenten goede ervaringen hier in Nederland hebben.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!