Wat studenten merken van het coronavirus

12 mrt 2020

Onderwijs bij geneeskunde en tandheelkunde wordt beperkt, de lezing van primatoloog Frans de Waal is afgelast. Het zijn concrete gevolgen van de coronacrisis voor studenten. Vox zet er vier op een rij.

#1 Onderwijs geneeskunde beperkt

De opleiding geneeskunde stopt met al het onderwijs binnen de bachelor waar studenten direct met patiënten in contact komen, laat Radboudumc-woordvoerder Margie Alders weten. Het gaat onder meer om de zorgstages die studenten lopen in hun eerste en derde jaar.

Ook gaan colleges met meer dan dertig studenten niet door, als deze gegeven worden door medewerkers van het Radboudumc die ook een zorgfunctie hebben. De opleiding geneeskunde streeft ernaar om studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen, benadrukt Alders.

Studenten die coschappen lopen moeten thuis blijven bij klachten

De maatregelen zijn het gevolg van de interne ziekenhuisregels vanwege de corona-uitbraak. Alle zorgmedewerkers met patiëntcontact mogen niet meer op plekken komen waar meer dan dertig mensen bijeen zijn. Alders: ‘We willen hun omgeving zo klein mogelijk houden. Als deze mensen omvallen, komt de continuïteit van de zorg namelijk in gevaar.’ Dit was ook de reden dat hoogleraar neurologie Bas Bloem woensdagavond alleen zonder publiek te gast kon zijn bij praatprogramma Op1. Het Radboudumc roept haar medewerkers op zoveel mogelijk thuis te werken, ook als ze niet uit Noord-Brabant komen en geen klachten hebben.

#2 Studenten die coschappen lopen mogelijk getest bij klachten

Een andere consequentie van het coronabeleid bij het UMC is dat studenten die coschappen lopen thuis moeten blijven als ze klachten hebben als hoesten of koorts. Als ze belangrijk zijn voor de zorg worden ze echter, na overleg met hun leidinggevende, getest op besmetting met het coronavirus. Is de uitslag negatief, dan kunnen ze alsnog naar het ziekenhuis komen voor hun coschappen.

Nijmeegse geneeskundestudenten die in andere instellingen coschappen lopen wordt geadviseerd de lokale regels op te volgen en contact op te nemen met hun studieadviseur als ze niet kunnen werken vanwege corona.

#3 Radboud Reflects-lezing Frans de Waal afgelast

De lezing die de vermaarde primatoloog Frans de Waal op 24 maart zou houden in de Vereeniging is afgelast. De gedragsbioloog kan niet komen vanwege het vliegverbod dat de Verenigde Staten vandaag afkondigden. De Waal zou een verhaal houden met als titel ‘Mama’s laatste omhelzing’, over emotie en gevoelens in het dierenrijk. Radboud Reflects gaat kijken of de lezing op een later moment wel doorgang kan vinden.

Andere activiteiten van de debatorganisatie gaan vooralsnog door. Radboud Reflects volgt hierbij de richtlijnen van het RIVM.

UPDATE 17.30 uur: Radboud Reflects heeft tot 31 maart alle lezingen geannuleerd.

# 4 Practica tandheelkunde deels zonder mondkapjes

Studenten tandheelkunde die oefenen op nepmonden – zogeheten fantoomgebitten – moeten dit voorlopig zonder mondkapje doen. Zo wil het ziekenhuis de voorraad beschermingsmaterialen zo groot mogelijk houden. Alleen als de studenten met echte (bijvoorbeeld getrokken) tanden aan de slag gaan, moeten ze een mondkapje op.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!