Peter in de USA: ‘We are Brexit’

26 okt 2016

Parlementair historicus en commentator Peter van der Heiden is in Amerika. Voor Vox peilt hij de stemming in het gepolariseerde land.

Nederlandse politici die klagen dat de media gekleurd zijn, zouden eens een tijdje naar de VS moeten gaan. ‘Gekleurd’ of biased is hier een understatement, televisiezenders zijn hier complete propagandakanalen. Fox News shockeert al niet meer – daarvan weten wij zelfs dat het de rechtervleugel bedient. Maar de Democraten hebben ook hun eigen zenders. Zo keek ik gisteren naar MSNBC, dat schaamteloos urenlang bezig was met Trumpbashing. Tussen de propaganda (‘don’t vote for that tyrant!!’) door, hadden ze ook nog een aardige analyse.

De nieuwe strategie uit het Trumpkamp is namelijk de volgende: de media zijn doelbewust bezig Trump onderuit te halen door de peilingen te manipuleren. Ze zouden expres veel meer Democraten in de panels stoppen, om de Republikeinse kiezer te ontmoedigen. In Trumps eigen woorden: ‘The rigged Democratic media are polling Democratic voters‘. Onzin natuurlijk, maar een laatste strohalm voor Trump: zijn kiezers zijn dus ondervertegenwoordigd in de polls, en durven überhaupt niet voor hun stem uit te komen. ‘We are Brexit‘, concludeerde hij dan ook.

Trots
Mét de analist van MSNBC geloof ik daar geen snars van. Trumpaanhangers schamen zich niet, ze zijn juist trots om uit te komen voor hun voorkeur. Trump is hier overal, op billboards, op yardsigns, op auto’s. En de mensen die ik ernaar vroeg, waren bepaald niet voorzichtig in hun stemverklaring, die tot nu toe in drie categorieën is in te delen: een bloedhekel aan, en compleet wantrouwen van, de Clintons (die zijn hier een package deal), geen zin in nog vier jaar Obama en het wordt tijd dat er een business friendly president komt.

‘Veel Amerikanen vinden Trump the lesser of two evils – voor een Europeaan nauwelijks voorstelbaar.’

Vooral de eerste reden vond ik intrigerend. Ik sprak een man die in de jaren negentig twee keer voor Bill Clinton had gestemd, maar die zo geschokt was door de machtshonger van de Clintons en de geur van corruptie die om hen hangt, dat hij op iedere Republikein zou stemmen – zelfs op Trump, die hij helemaal niks vond, maar toch nog beter dan Hillary. Veel Amerikanen vinden Trump the lesser of two evils – voor een Europeaan nauwelijks voorstelbaar.

Natuurlijk gaat Trump het niet redden. De Amerikaanse verkiezingen zijn geen Brexit, met een nu nog wegduikende achterban. Op 8 november wordt Hillary tot president gekozen. Maar wel de meest gehate ooit, wellicht op Lincoln na – de eerste president van de partij waar Trump nu het licht lijkt uit te doen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!