‘We moeten escalatie zien te vermijden’

21 mei 2015

‘De actie van het college van bestuur vraagt om vervolgstappen.’ Dit zegt Simon van De Nieuwe Universiteit Nijmegen, een van de initiatiefnemers van de vanochtend schoon geveegde bezettingsruimte Café Terecht! De studentenraad hoopt dat het niet tot een escalatie komt.

Zo zag Café Terecht! eruit voor de ontruiming.
Zo zag Café Terecht! eruit voor de ontruiming. Foto: Annemarie Haverkamp

Volgens Simon (‘liever geen achternaam’) vraagt de actie van het universiteitsbestuur vanochtend om een reactie, maar welke dat is, kan hij nog niet zeggen. ‘Dat is een groepsbeslissing, we gaan hier vandaag zo snel mogelijk over vergaderen.’ Hij noemde het schoonvegen van de caféruimte ‘powerplay’ van het universiteitsbestuur. ‘De actie van het college van bestuur vraagt om vervolgstappen.’ Bij de voormalige rechtenkantine vertoonden zich tot dusver geen studenten.

Mark Vlek de Coningh, voorzitter van de universitaire studentenraad, kan de kwalificatie ‘powerplay’ onderschrijven. ‘Dat ís het ook, maar ik heb er wel begrip voor dat het college van bestuur actie onderneemt’, reageert hij. ‘Er was eigenlijk geen andere keuze, want ze roepen al sinds het begin van de bezetting op er een einde aan te maken.’ Volgens Vlek de Coningh liep het college met dit verzoek aan ‘tegen een dichte deur’.

Koninklijke weg
Eind april namen studenten van DNUN en een aantal andere organisaties de oude rechtenkantine in beslag. Er volgde direct een brief van het CvB die de situatie ‘onwenselijk’ vond. De twee partijen gingen met elkaar in gesprek, de cafébazen startten een petitie en er volde nog een briefwisseling.

Vlek de Coningh onderschrijft de visie van het college dat de initiatiefnemers via de koninklijke weg naar een ontmoetingsplek moeten zoeken, net als alle andere verenigingen die om ruimte verlegen zitten. ‘Wij hebben de mensen  van Terecht! de garantie gegeven dat we ons best hiervoor gaan doen, net als we dat doen voor de andere verenigingen.’

Hij vindt het ’treurig’ dat het zo moet lopen en roept de initiatiefnemers van het café op in dialoog te blijven met het universiteitsbestuur. Op een buitenparlementaire tegenreactie zit niemand te wachten, zegt hij. ‘We moeten escalatie zien te vermijden, dat maakt het alleen maar treuriger en daar is helemaal niemand bij gebaat.’ / Paul van den Broek   

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!