Weerstand tegen plannen voor studentenhotel in Nijmegen vanwege dure kamers
Op de plek van het oude UWV-kantoor achter het Centraal Station komt binnen enkele jaren nieuwe hoogbouw. Daarin is ook plek gereserveerd voor een studentenhotel. GroenLinks vreest dat kwetsbare studenten hier straks de hoofdprijs betalen voor een dak boven hun hoofd.
Vorig jaar gaf de gemeenteraad van Nijmegen groen licht voor de realisatie van nieuwbouw op de plek van het inmiddels gesloopte UWV-kantoor, aan de achterkant van het Centraal Station. In dat complex komen 450 woningen en voorzieningen zoals horeca en een studentenhotel.
Universiteitssteden zoals Utrecht, Amsterdam en Eindhoven zijn al langer bekend met studentenhotels. Gasten kunnen daar doorgaans voor een maximale periode van een jaar een gemeubileerde kamer huren. De prijzen liggen fors hoger dan op de reguliere kamermarkt.
Zorgen
Sander van der Goes, gemeenteraadslid voor GroenLinks, is geen fan van dit verdienmodel. Hij heeft deze week vragen ingediend bij het college van B en W. ‘Het zijn met name kwetsbare groepen op de woningmarkt die gebruik maken van studentenhotels omdat ze geen alternatief hebben.’ Bovendien worden de bewoners in een hotel niet beschermd door huurrechten, stipt hij aan. Een hotel is immers geen woning.
Van der Goes vreest vooral dat internationale studenten zullen uitwijken naar het hotel. Op de toch al krappe Nijmeegse kamermarkt hebben zij het extra lastig, omdat veel huisbazen én bewoners de voorkeur geven aan Nederlandse huurders. ‘Het zou heel erg zijn als internationale studenten hierdoor in geldnood komen of op straat komen te staan.’
‘Het zou heel erg zijn als internationale studenten hierdoor in geldnood komen of op straat komen te staan’
Met zijn vragen wil Van der Goes in de eerste plaats zijn zorgen kenbaar maken bij het gemeentebestuur. Maar hij vindt ook dat de verantwoordelijke wethouder nog iets kan doen. ‘Hij kan op z’n minst in gesprek gaan met de toekomstige exploitant om afspraken te maken over de bejegening van studenten en de tarieven van kamers.’
Daarnaast wil Van der Goes dat er in de toekomst, als de gemeente een overeenkomst sluit met een projectontwikkelaar, afspraken worden gemaakt om de belangen van studenten veilig te stellen. Eigenlijk is het daarvoor nu te laat, erkent ook Van der Goes.
Petitie
Studentenvakbond AKKU volgt de ontwikkelingen op de oude UWV-locatie eveneens op de voet. Voorzitter Nan Lont noemt een studentenhotel een asociale constructie. ‘Onder het mom van luxe en flexibiliteit azen bedrijven op financiële winsten over de rug van kwetsbare groepen’, stelt hij. Hij vraagt zich hardop af of hotels voor een langere periode, soms wel een jaar lang, een kamer kunnen verhuren zonder dat daar huurbescherming tegenover staat.
Omdat er nog geen exploitant bekend is, hoopt Lont de komst van het studentenhotel nog te kunnen tegengehouden. AKKU is daarvoor volop aan het lobbyen in het gemeentehuis, stelt Lont. Ook komt er een petitie.
Mocht dat allemaal geen soelaas bieden, dan overweegt de studentenvakbond juridische stappen. Zodra het hotel er staat en er een ‘gedupeerde’ is, wil AKKU namens die persoon gaan procederen tegen het hotel.