Weerwolven of Mafia? Demos is het nieuwe rollenspel

01 dec 2016

Vergelijkbaar met Weervolven of Mafia is er nu Demos. Politiek filosoof Stefan Schevelier en twee collega’s hebben het spel ontwikkeld om mbo-leerlingen bewuster te maken van democratie. Vanaf vandaag gaat de campagne voor crowdfunding online om genoeg geld in te zamelen voor grootschalige productie.

Geen misverstanden over Demos, legt Stefan Schevelier uit: het doel is niet de belastingwetgeving uit de doeken te doen, of het generaal pardon. ‘Wij willen met dit spel juist politiek zelfvertrouwen geven en meer inzicht geven in de werking van de democratie.’ In het spel krijgen spelers verschillende rollen aangemeten, van burger tot minister-president. Het spel leert je onder meer dat in een democratie niet iedereen altijd zijn zin kan krijgen.

Sinds 2015 heeft de Radboud Universiteit een speciale website om projecten te crowdfunden. De bedenkers van Demos hopen minstens 7.500 euro op te halen om het spel grootschalig te produceren. Enkele partijen hebben al interesse getoond, maar meer geld uit het publiek is welkom. Donateurs kunnen rekenen op een tegenprestatie. Vanaf twintig euro krijg je het spel in huis, en de grootste donateurs worden uitgenodigd om nieuwe ideeën of karakters te bedenken.

Mede op advies van voorlichtingscentrum Pro Demos in Den Haag, hebben de onderzoekers het spel ontwikkeld voor leerlingen van het mbo. Schevelier: ‘Vwo-scholieren vinden de politiek al interessant genoeg. Met Demos willen wij de mbo-leerlingen laten zien dat democratie een spel is waarbij de regels voortdurend ter discussie staan.’

Vanaf vandaag is de campagne geopend via de website voor crowdfunding.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!