Dossier

‘Weg met de eilandjescultuur’

23 apr 2014

Vakken volgen bij andere faculteiten moet makkelijker worden. En geef de campus zijn fietsenmaker terug. Het zijn twee dingen waarvoor Mark Vlek de Coningh zich  inzet als nieuwe lijsttrekker van studentenpartij asap.
Mark Vlek de Coningh

Mark Vlek de Coningh (24) heeft als tweedejaars politicologie al een heel leven achter zich: pas na twee jaar kunstacademie en een aantal baantjes viel het kwartje, toen hij zich vorig jaar meldde bij de Radboud Universiteit. ‘De universiteit heeft me alle kansen gegeven om me volop te kunnen ontplooien. Ik wil iedereen die mogelijkheid geven.’

Vlek de Coningh greep zijn kansen onder meer met het honours programma, maar in de normale studieprogramma’s zitten volgens hem nog te veel hobbels om over de grenzen van je eigen vak studiepunten te halen. Zo hebben faculteiten elk hun eigen regels over de minoren, en ook over tentamens zijn de regels allerminst eenduidig. Het aanpakken van die ‘eilandjescultuur’ is een van de hoofdpunten van de tienpuntenlijst van asap. ‘Het hoort bij het academisch klimaat om te weten wat op andere faculteiten gebeurt’, aldus de lijsttrekker.

Een ander actiepunt van asap is de terugkeer van de fietsenmaker. Tot januari 2012 was in de kelder van het Erasmusgebouw een mannetje actief in het kader van de sociale werkvoorziening, maar daar heeft de universiteit een punt achter gezet. Vlek de Coningh noemt zo’n fietsenmaker goed voor de leefbaarheid op de campus. Ook zijn zorg voor genoeg computerwerkplekken hoort op dit lijstje. ‘Ik beijver me voor een campus waar je de hele dag kunt doorbrengen.’

Even belangrijk als de eigen ‘tienpuntenlijst’ noemt Vlek de Coningh de benaderbaarheid voor studenten. De sociale media en een vernieuwde website worden ingezet om zoveel als mogelijk klachten van studenten op te vangen. ‘Laat je als student dus vooral horen, ook na de verkiezingen’, zo roept hij op. ‘Hoe meer studenten achter ons staan, hoe meer wij als studentenraad kunnen bereiken.’ / Paul van den Broek

0 reacties

  1. Sander schreef op 23 april 2014 om 13:35

    Was een mannetje actief in het kader van de sociale werkvoorziening? Beetje simplistische benadering

  2. Frans schreef op 23 april 2014 om 14:11

    “Zo hebben faculteiten elk hun eigen regels over de minoren, en ook over tentamens zijn de regels allerminst eenduidig.”

    JA , en daarom heten het ook ‘faculteiten’ Thank god dat de managementfaculteit niet dezelfde standaarden hanteert als de ‘faculteit der letteren’.

    • Mark Vlek de Coningh schreef op 23 april 2014 om 23:04

      Frans, op persoonlijke titel deze reactie. Hoewel het natuurlijk zo hoort te zijn dat verschillende faculteiten hun eigen krachten, speerpunten en procedures hebben vind ik het een probleem als dit de student belemmert in hun mogelijkheden om buiten hun eigen faculteit, hun ‘comfort zone’ als je wil, te kijken. Uit jouw reactie lijkt het zo te zijn dat er voor jou een procedurele belemmering kan zijn om aan bijvoorbeeld de Faculteit der Letteren te studeren, terwijl er misschien wel onderwijs is dat goed aansluit bij jouw interesses of vakgebied. Dat is mijn inziens een gevolg van eilandjescultuur waar ik tegen ben.

      • Frans schreef op 24 april 2014 om 11:37

        Ik begrijp eerlijk gezegd niet hoe je het nog gemakkelijker wilt maken. Je kunt je online doodsimpel voor vakken en tentamens inschrijven, geen enkel probleem. En als je er niet uitkomt overleg je even met je studieadviseur. Er is toch totaal geen sprake van eilandjescultuur?

        Om dit nou speerpunt van je programma te maken..

      • Mark Vlek de Coningh schreef op 24 april 2014 om 19:31

        Wat mij betreft is eilandjescultuur dan ook veel meer dan het bovenstaand voorbeeld. Het is ook de bewustwording bij studenten dat er meer is dan alleen vakken binnen hun eigen discipline danwel faculteit en zo hun horizon verbreden, dat faculteiten van elkaar’s best practices kunnen leren en dat er aandacht is voor interdisciplinariteit. En volgens mij is daar nog veel te winnen.

  3. maarten schreef op 23 april 2014 om 18:28

    Goede ambitie! Toch schrikbarend dat een universiteit die interdisciplinariteit zo hoog in het vaandel heeft staan, dit nog steeds niet geregeld heeft.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!