Welke studenten vinden snel een goede baan?

12 jun 2015

Universitair afgestudeerden vinden gemiddeld na vijf maanden een baan, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Toch blijkt er een groot verschil tussen de studies te zijn. Voor welke studenten staan werkgevers in de rij en bij welke studies bestaat diezelfde rij juist uit werklozen met een diploma?

dagobert-duck

Over het algemeen gaat het wat beter met de hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit het jaarlijkse overzicht van Elsevier. Afgestudeerden vinden een maand sneller een baan op niveau dan vorig jaar. Ook het salaris steeg wat ten opzichte van vorig jaar – toen het salaris op niveau van 1999 lag. Gemiddeld ligt het salaris van starters met een wo-diploma anderhalf jaar na afstuderen op 2.600 euro, vijftig piek meer dan vorig jaar.

Toch zijn de verschillen tussen de studies enorm, zo blijkt uit de Elseviercijfers. Hieronder staan de vijf (soortgelijke) studies die de Radboud Universiteit aanbiedt die landelijk gezien het beste en het slechtste scoren. Na een studie theologie en levensbeschouwing duurt het gemiddeld 21 maanden voordat je een passende baan op niveau hebt, waarmee het qua banenperspectief met afstand de slechts studiekeuze is.

Hoelang duurt het voordat een vers afgestudeerde een baan heeft, in maanden?
Hoelang duurt het voordat een vers afgestudeerde een baan heeft, in maanden?

Als je als vers afgestudeerde starter dan uiteindelijk een baan gevonden hebt, waar verdien je dan het beste? Hieronder zie je opnieuw de vijf beste en slechtste (soortgelijke) studies die de Radboud universiteit aanbiedt. Studenten die graag veel geld gaan verdienen: kies voor tandheelkunde.

Wat verdient een oud-student anderhalf jaar na zijn afstuderen, in bruto uurloon?
Wat verdient een oud-student anderhalf jaar na zijn afstuderen, in bruto uurloon?

Ook in dit lijstje staan twee studies van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen er niet best op. Ignace de Haes van het onderwijsbureau van de faculteit is er van op de hoogte. ‘Sommige van onze studies scoren inderdaad niet best in dit soort lijstjes. Dat weten onze studenten ook hoor. Bij alle voorlichtingsactiviteiten wordt dat duidelijk gemaakt. De studenten die uiteindelijk toch voor die studie kiezen, doen dat uit interesse en passie, niet omdat ze een baangarantie willen.’

Het valt niet mee om deze statistieken te verbeteren, ze zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van ‘de markt’. Toch probeert de faculteit dat wel, zegt De Haes. ‘In het derde jaar van de bachelor zit een verplicht deel loopbaanoriëntatie in het curriculum. Ook krijgen alle studenten voorafgaand aan hun master een persoonlijk gesprek over hun arbeidsperspectief.’ / Tim van Ham

0 reacties

  1. Henk de Vries schreef op 12 juni 2015 om 18:00

    “Voor welke studenten staan werkgevers in de rij en bij welke studies bestaat diezelfde rij juist uit werklozen met een diploma?”
    Deze bewuste rij wordt gevormd door werklozen met een diploma die werkgever zijn?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!