Wens van studenten ingewilligd: ze krijgen een eigen ombudsfunctionaris

19 dec 2022

De universiteit had al vertrouwenspersonen en een ombudsfunctionaris voor medewerkers, nu komt daar nog een speciale ombudsfunctionaris voor studenten bij. Die uitbreiding moet bijdragen aan de sociale veiligheid op de campus. Studenten hadden zelf om een dergelijke functie gevraagd.

Studenten in de medezeggenschap vroegen er dit voorjaar al om en ze krijgen nu hun zin: er komt een ombudsfunctionaris voor studenten. Zo’n persoon – de vacature wordt binnenkort uitgezet – krijgt een onafhankelijke positie binnen de universiteit en is er om naar studenten te luisteren. Wie een misstand ziet of heeft meegemaakt, kan bij de ombudsfunctionaris terecht.

‘De ombudsfunctionaris is er niet alleen voor individuele gevallen, maar kan ook bepaalde patronen ontdekken en aankaarten’, zegt Agnes Muskens, vicevoorzitter van het college van bestuur. De universiteit heeft al vertrouwenspersonen voor studenten, maar die zijn niet bevoegd om zelf een onderzoek in te stellen. Vertrouwenspersonen zijn er exclusief voor de student, en gaan naast de student staan, terwijl de ombudsfunctionaris onafhankelijk is en zelf een onderzoek kan instellen. Studenten kunnen ook bij de ombudsfunctionaris aankloppen. Volgens Muskens zullen er korte lijntjes zijn tussen de twee loketten.

Sociale veiligheid

In januari van dit jaar begon aan de Radboud Universiteit al een ombudsfunctionaris voor medewerkers: jurist Nancy Viellevoye. Het is de bedoeling dat ook zij gaat samenwerken met de collega die zich over studentencasussen buigt, al komt de vertrouwelijkheid van behandelde gevallen op de eerste plaats. De ombudsfunctionarissen moeten bijdragen aan de sociale veiligheid op de campus.

Muskens zegt ‘geraakt’ te zijn door de uitkomsten van de Vox-enquête over seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘Elke negatieve ervaring is er een te veel.’ Ze doelt dan ook op verkrachtingen, aanrandingen of andere ongewenste situaties die buiten de campus plaatsvinden. ‘Als universiteit voelen we een brede verantwoordelijkheid voor het welzijn van onze studenten in Nijmegen.’

Ze drukt studenten daarom op het hart altijd melding te maken van misstanden, of ze zich nu binnen de muren van de universiteit, tijdens het uitgaan of elders hebben afgespeeld. ‘Het is een belangrijk onderwerp dat voor veel mensen nog steeds moeilijk is om over te spreken’, zegt ze. ‘Maar bewustwording begint ermee dat we met elkaar in gesprek gaan.’

Mentoren krijgen al trainingen op het gebied van sociale veiligheid zodat ze er alert op kunnen zijn tijdens de introductie. Volgens Muskens komt ook binnen studentenverenigingen steeds meer aandacht voor gewenst en ongewenst gedrag. Dat noemt ze ‘absoluut winst’.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!