Werknemers van de universiteit hechten aan eigen werkplek, weerstand tegen kantoortuin is groot
Medewerkers van de Radboud Universiteit willen het liefst een eigen werkplek op de campus, eventueel gedeeld met collega’s. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête van de Ondernemingsraad. ‘Het college van bestuur wil toch niet ingaan tegen de wensen van de medewerkers?’
Als het aan het college van bestuur ligt, hebben veel medewerkers van de Radboud Universiteit in de toekomst geen vaste werkplek meer. In het Campusplan, waarin het college zijn visie op de campus van 2030 presenteert, staat onder andere dat “persoonsgebonden werkplekken” zullen veranderen in een “werkomgeving met als norm gedeelde werkplekken en voorzieningen”.
53 procent van de medewerkers ziet dat niet zitten. Dat blijkt uit een enquête die de ondernemingsraad afgelopen december naar alle medewerkers van de universiteit stuurde.
Nieuwbouw
37,5 procent van alle medewerkers heeft de enquête ingevuld. Lid van de Ondernemingsraad Peter van der Heiden, die samen met Arnoud Lagendijk de vragenlijst opstelde, is blij met de 1956 respondenten. ‘Het leeft blijkbaar heel erg’, zegt hij.
Dat is in het Erasmusgebouw nog sterker het geval. Daar vulde twee derde van de medewerkers de enquête in. Waarschijnlijk speelt de aangekondigde nieuwbouw voor de geesteswetenschappen, die in 2027 klaar moet zijn, daar een rol in. ‘Omdat de gebruikers van het Erasmusgebouw als eerste naar een nieuw gebouw moeten verhuizen, vrezen ze wellicht de dupe te worden van de plannen’, zegt Van der Heiden.
Knapzakje
Toch vindt Van der Heiden dat de medewerkers de enquête genuanceerd hebben ingevuld. ‘Het was niet heel raar om te denken dat alle werknemers een eigen kamer zouden claimen, maar dat is niet zo’, zegt hij. ‘Ze denken mee met het probleem, met name dat de bezettingsgraad van sommige gebouwen laag is.’ Een grote meerderheid van de medewerkers (71 procent) is bijvoorbeeld voorstander van een optimale kamerbezetting.
Tegelijk, zegt Van der Heiden, wordt het idee dat mensen geen eigen – al dan niet gedeelde – kamer hebben duidelijk afgewezen. ‘Dat snap ik heel goed, want je wilt niet met je knapzakje over de campus van werkplek naar werkplek trekken. Docenten willen graag dat studenten hen weten te vinden. En wellicht speelt een groepsgevoel ook een rol: dat je als afdeling bij elkaar blijft zitten.’
Geen kantoortuin
Hoe moet die werkplek er dan wel uitzien? Over de hele universiteit hebben medewerkers een voorkeur voor met twee tot vier personen gedeelde kamers (46 procent) met ieder een vaste eigen plek. Medewerkers van het Erasmusgebouw hebben een sterke voorkeur voor een eigen, persoonlijke werkkamer.
Voor een flexplek in een kantoortuin kiest alleen de grootste groep van de medewerkers van de Radboud Docenten Academie (33 procent) – de enige groep in het Erasmusgebouw die hier ervaring mee heeft. Andere medewerkers vinden een kantoortuin maar niets, of er nu een vaste werkplek is (69 procent is tegen), of een flexibele (81 procent is tegen).
Ongevraagd advies
Volgens Van der Heiden is het college van bestuur in het Campusplan uitgegaan van een huisvestingsprobleem en niet van de wensen van medewerkers. ‘Ze hebben het veel te bedrijfsmatig aangepakt. Ze hadden beter eerst zelf de wensen van medewerkers in kaart kunnen brengen: zij voeren tenslotte de taken uit en de werkplekken moeten overeenstemmen met die taken, en niet andersom.’
Op de komende Gezamenlijke Vergadering, op maandag 20 maart, wil de Ondernemingsraad met het college van bestuur in gesprek over de resultaten van de enquête. ‘Eigenlijk geven wij een ongevraagd advies’, zegt Van der Heiden. ‘Maar het lijkt me dat het college niet graag tegen de meerderheid van het personeel wil ingaan. Daarvoor zijn werkplekken te bepalend voor hoe graag en goed mensen hun werk doen.’
De volledige resultaten van de OR-enquête zijn via deze link te downloaden.
dr.ir. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 9 maart 2023 om 10:57
Er is elders aan Universiteiten, hogescholen en andere organisaties genoeg ervaring met flexibel kantoortuinieren om te weten hoe het per se NIET moet. Een drastische toename van thuiswerken en daardoor een afname van het gevoel een sociale werk-gemeenschap te zijn is het gevolg.
Zet de kosten van een eigen/gedeeld kantoor eens af tegen het salaris van de medewerker; het zal hooguit enkele procenten zijn. En dan zou je om daar een paar tienden vanaf te halen (vrijwel) alle medewerkers frustreren.
Dit soort organisatorische stupiditeit krijg je als je centrale ‘services’ creëert die hun kosten verlagen i.p.v. hun dienstverlening optimaliseren.
Gerard Verschuren schreef op 9 maart 2023 om 13:18
Helemaal mee eens. Kijk ook eens naar de kritische reflectie op het fenomeen kantoortuinen vanuit de wetenschap:
https://www.smartwp.nl/nieuws/20211105-podcast-met-werkplekprofessor-rianne-appel
Robert Kok schreef op 9 maart 2023 om 14:10
Medewerkers prefereren ook een vaste eigen werkplek vanuit het idee van gezonde en veilige werkomstandigheden. Volgens de Arbowetgeving hebben ze daar recht op. In de discussie over het campusplan lijkt daar weinig aandacht voor. Soms even voor in een meeting achter je laptopje werken gaat wel, maar uren en dagen achtereen gaat niet. Op de lange termijn gezond werken vergt beeldschermen en bureau op de goede hoogte en stand, precies afgestelde hoogte, zitting en leuningen van de bureaustoel, een (speciaal) toetsenbord en passende muis. Daar wil je niet telkens een kwartier aan kwijt zijn als je dan een stille plek om te concentreren hebt gevonden. Ook de toegang tot boeken, papieren (tentamens) en andere toebehoren horen daar bij. Als daar geen rekening mee wordt gehouden dan kan het daar uit voortvloeiende ziekteverzuim ook nog eens aardig in de papieren lopen.
Marjan Smeulders schreef op 9 maart 2023 om 14:33
Ik heb de vragenlijst ook ingevuld en hecht ook aan een redelijk vaste werkplek. Echter, vasthouden aan eigen plekken betekent in het slechtste geval dat er meer gebouwd zal moeten worden voor ruimtes die dan vaak niet optimaal benut worden. Dat is zeer onduurzaam en maakt het moeilijker voor de universiteit om aan de klimaatdoelen te voldoen. Ik zie ook met interesse dat de enige groep die volgens het artikel al ervaring heeft met flexwerken (RDA) er eigenlijk heel positief over is! Ik stel mijn mening dus bij en ben wel positief over het delen van werkplekken.
Peter van der Heiden schreef op 9 maart 2023 om 15:23
Misschien is het goed om te bedenken dat het bij RDA om een kleine groep respondenten gaat – slechts 27. Daarvan geeft de helft aan een kantoortuin, al dan niet met vaste werkplek, prima te vinden, maar de andere helft wil dat pertinent niet. Een eenduidige voorkeur daarvoor bestaat dus niet. Opvallend is dat de mensen die werken in het Bestuursgebouw (ook een kleine groep respondenten overigens, 34), waar ook dit soort werkplekken zijn ingevoerd, in overgrote meerderheid juist tegen zijn… Mijn conclusie uit deze gegevens is juist een andere: zelfs de mensen die in dit soort omstandigheden werken, zijn er niet bijster positief over. dat laat onverlet dat er nagedacht moet worden over het optimaliseren van de kamerbezetting.
mieke schreef op 12 maart 2023 om 09:06
Wat zou het toch mooi zijn als evidence-based werken ook in dit soort beslissingen werd meegenomen, Radboud Universiteit.