Wie verdient er aan jouw studentenkamer?

01 jul 2015

Dacht je dat een woning in de vrije sector duur was? Huur dan maar eens een studentenkamer. Aan studenten valt goed geld te verdienen. Yournalism, platform voor onderzoeksjournalistiek, zoekt samen met universiteitsbladen in Nederland uit wie er het meeste geld verdient aan kamerverhuur.

Foto: Bert Beelen
Betaal jij meer dan het gemiddelde van 19,85 euro per vierkante meter? Foto: Bert Beelen

Studenten zijn goede business, blijkt uit onderzoek. Amsterdamse studenten betaalden in 2013 gemiddeld 36 euro per vierkante meter voor hun studentenkamer. Ook in Utrecht (gemiddeld 27 euro) en Groningen (22 euro) ligt die prijs boven het gemiddelde van 19,85 euro. In Nijmegen betaal je 24 euro.

De prijs per vierkante meter is een veelgebruikte rekeneenheid om de kosten van woningen mee te vergelijken. Een studentenkamer van 10 vierkante meter laat zich moeilijk vergelijken met een penthouse van 100 vierkante meter. Maar als je de totale huurprijs deelt door het aantal meters, kun je verschillende type woningen ineens prima met elkaar vergelijken.

Hoewel juist huurwoningen op de vrije markt de naam hebben veel te duur te zijn, blijkt de vierkante meterprijs van huurhuizen een stuk lager te liggen dan wat studenten voor hun kamer betalen. In 2013 gemiddeld 12,61 euro.

Onderzoek
Wie profiteert precies van kamerverhuur? Dat is onduidelijk. Daarom slaan Yournalism, het platform voor onderzoeksjournalistiek, en elf studentenbladen (waaronder Vox) uit heel Nederland de handen ineen. Samen kijken we welke partijen de Nederlandse student huisvesten en wat hen dat oplevert.

Daarvoor is jouw hulp nodig. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, hebben we een korte vragenlijst opgesteld, die ons data-onderzoek gaat aanvullen. Neem daar even een momentje voor als je dit onderwerp belangrijk vindt. Een deel van het onderzoek financieren we door middel van crowdfunding. Je kunt dit initiatief steunen; alleen samen maken we dit onderzoek mogelijk.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!