Wie volgt Theo Engelen op als rector?

09 okt 2015

Na het plotselinge vertrek van Theo Engelen als rector magnificus van de Radboud Universiteit, komt de banencarrousel weer in beweging. Wie wordt de nieuwe rector? Vox zet van drie hoogleraren de voors en tegens op een rijtje.

Lange rijen bij de bookmakrs. Wie wordt de nieuwe rector magnificus? Foto: Paul Townsend
Lange rijen bij de bookmakers. Wie wordt de nieuwe rector magnificus? Foto: Paul Townsend

mulkenMargot van Mulken: Alfabloed in bestuur
VOOR
 Margot van Mulken naar voren schuiven als rector is een kwestie van simpele logica. Zij volgde Theo Engelen immers op als decaan van de letterenfaculteit en nu Engelen vertrekt kan zij opnieuw in zijn voetspoor treden. Te meer om zodoende het alfagehalte in het college van bestuur te borgen. Naast bètaman Gerard Meijer en econoom Wilma de Koning een alfa posteren is geen luxe gezien de penibele situatie van de alfastudies en de al evenmin florissante onderzoeksfinanciering.
TEGEN Haar bestuurlijke ervaring is nog gering en zelf maak je haar met een rectoraat waarschijnlijk ook niet gelukkig. Bovendien is het geen wet dat alfa zonder alfa’s in het college van bestuur te weinig aandacht zou krijgen. Het was immers bèta-collegevoorzitter Gerard Meijer die een reddingsplan voor de klassieken in de verf heeft gezet.
Margot van Mulken is hoogleraar Internationale bedrijfscommunicatie en sinds een jaar decaan van de letterenfaculteit.

wigboldusDaniël Wigboldus: Schaap met vijf poten
VOOR Hij werd bij het vertrek van de voorganger van Engelen (Bas Kortmann vertrok in oktober 2014) al genoemd als gedroomde nieuwe rector. Als onderwijsman in hart en nieren staat hij borg voor een prima balans in het hoogste bestuursorgaan: Meijers hart ligt dichter bij onderzoek, dat van De Koning bij het draaiend houden van de onderneming. Bovendien is Wigboldus een even lichtvoetig als inhoudelijk podiumbeest en daarmee een geknipt ambassadeur van de universiteit. Dan weer draait hij plaatjes op de Nacht der Professoren, treedt hij op voor de Universiteit van Nederland of – zie afgelopen zomer – deelt hij zijn kennis met het publiek op de Zwarte Cross.
TEGEN Met moeite weten we er één te verzinnen. Om Kortmann op te volgen werd zijn bestuurlijke ervaring te pril genoemd. We zijn nu anderhalf jaar verder en mogelijk komt deze kans opnieuw te vroeg. We herhalen onze tip van 2014: in de gaten houden als opvolger van de opvolger van Engelen.
Daniel Wigboldus is hoogleraar Sociale psychologie en sinds 2013 decaan van de sociale faculteit.

SmitDEFJan Smit: Méér dan een arts
VOOR
 Tegenwoordig wordt elke vier jaar een nieuwe rector benoemd (soms: herbenoemd) en hoewel geen must, is de wetenschappelijke herkomst van de rector iets om rekening mee te houden. Het medisch cluster is in het rectoraat al ruim twintig jaar buiten beeld, terwijl Radboudumc en universiteit meer met elkaar willen delen dan alleen een naam. De voorgangers van alfaman Engelen waren respectievelijk een jurist, een bioloog en nog een letterenman. De laatste halve medicus – hij kwam van tandheelkunde – was Fons Plasschaert, rector tussen 1990 en ’94. Doe navraag over hoofd Interne Geneeskunde Jan Smit en de superlatieven vliegen in het rond. Hij weet te binden, spreekt vaardig, is empathisch, betrokken en kundig en laat zien meer te zijn dan zomaar een arts, als voorzitter van de Adviesraad Integriteit van Wetenschap. Want ja, de man is ook nog eens uiterst integer.
TEGEN Eentje: de goede man is pas drie jaar in Nijmegen en een belletje naar zijn omgeving om zijn kandidatuur te polsen vangt bot: ze willen hem daar voorlopig niet kwijt. / Paul van den Broek
Jan Smit is hoofd Interne Geneeskunde Radboudumc

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!