‘Wie wil er nu voor minder dan het minimumloon werken?’

23 apr 2018

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark om het salaris van mensen met een beperking te verlagen tot soms zelfs onder het minimumloon, heeft ook lokaal effect. Ronald Smits, werknemer in de kassen van de Radboud Universiteit, vindt het te hard. Hij roept alle studenten en medewerkers op om de petitie tegen het wetsvoorstel te ondertekenen.

Ronald Smits werkt elke dag in de kassen van de Radboud Universiteit. ‘Het voelt als werken bij familie’, zegt hij. Zo vertrouwd is het voor hem.

Vorige week had hij het nog met een collega over hoe het is om als werknemer met een beperking op de campus te werken en warempel, die avond was een nieuw wetsvoorstel in het nieuws. ‘Ik zag een filmpje en het greep mij erg aan’, zegt hij. ‘Ik hoorde over de petitie om het wetsvoorstel tegen te gaan en ik wilde mijn steentje bijdragen.’

Ronald Smits en Koos Janssen. Foto: Leoni Andriessen.

Wat is er aan de hand? Staatssecretaris van Ark wil de huidige wet aanpassen en het mogelijk maken om mensen met een beperking onder het minimumloon te betalen. Hun productie wordt gemeten en als die laag is, hoeft de werkgever maar een klein salaris uit te keren. Gehandicapten kunnen naar de gemeente stappen voor een aanvulling, maar dat geldt dan weer niet voor bepaalde werknemers die samenwonen met een partner of bij hun ouders.

Nooit ziek

‘Je trekt mensen die samenwonen gewoon uit elkaar’, vindt Smits. ‘Dat is onmenselijk.’ Werknemers met een arbeidsbeperking verliezen ook hun recht op een pensioen. Staatssecretaris Van Ark verwacht met dit wetsvoorstel meer mensen met een beperking aan het werk te krijgen, maar Smits denkt daar anders over. ‘Iedereen heeft recht op een pensioen en een minimumloon, beperkt of niet beperkt. Dat ze dit willen afpakken is erg hard. Met deze maatregel heb je kans dat mensen juist thuis blijven. Wie wil er nu onder het minimumloon gaan werken, dat wil jij toch ook niet?’

Koos Janssen, de faciliteitenmanager van de kassen, snapt er ook niets van: ‘Deze mensen zijn in mijn ervaring nooit of zelden ziek, ze werken hard en zijn loyaal.’ Smits knikt instemmend: ‘Ik hoor alleen maar verhalen van werknemers met een beperking die zich keihard inzetten, een bedrijf heeft daar voordeel van.’

Den Haag

De afgelopen dagen roerden arbeidsgehandicapten zich. Ze gingen in debat in de Tweede Kamer en voerden gesprekken achter de schermen. De petitie die ze in het leven riepen, is inmiddels bijna 80.000 keer ondertekend. In de media kreeg hun ‘zaak’ veel aandacht.

Smits hoopt dat ook studenten op de campus zich willen inzetten. Hoe? Door de petitie te tekenen. ‘Als alle studenten een handtekening zetten, zijn dat er heel veel. Misschien hebben we dan een luisterend oor in politiek Den Haag.’

2 reacties

  1. G. P. Harmeling schreef op 25 april 2018 om 09:57

    Zullen we Staatssecretaris van Ark zijn salaris eens naar beneden aanpassen ? Kijken wat hij daar van vindt.

    • Penthane schreef op 27 april 2018 om 08:55

      Lijkt me volledig terecht! Als je zulke domme voorstellen doet, presteer je toch ook ‘onder de maat’? Dus korten die van Ark!

      Neo-liberalisme =
      1: Privatiseren (alles van de Staat -dus van de bevolking- verkopen aan vrienden),
      2: Dereguleren (alle regels om oplichting te voorkomen afschaffen, zodat je vrienden gemakkelijker kunnen frauderen)
      3: De sociale zekerheid afbreken (liberalen geloven dat het leven maakbaar is. Dat zij nooit botte pech kunnen hebben of ongeneeslijk ziek kunnen worden)

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!