Wie wil, mag op 15 maart naar Den Haag

05 feb 2019

Studenten en medewerkers van de universiteit mogen demonstreren op de nieuwe landelijke manifestatie van 15 maart. Ook via de kanalen van de universiteit mag worden opgeroepen voor het evenement, verzekerde collegevoorzitter Daniel Wigboldus de leden van de medezeggenschap gisteren.

Op 15 maart trekken naar verwachting duizenden werknemers in het onderwijs – van basisschool tot universiteit – met een eis voor meer investeringen naar het Malieveld in Den Haag. De actiedag, een initiatief van vakbond FNV, kreeg inmiddels ook de steun van wetenschapsvakbond VAWO en de landelijke actiegroep WOinactie.

In de Gezamenlijke Vergadering (GV) wilden de leden van de medezeggenschap weten hoe het college van bestuur van de Radboud Universiteit kijkt naar de nieuwe actiedag.

Schuren

Net als bij de demonstratie van 14 december wil het college iedereen in staat stellen om naar de demonstratie te gaan, luidde het antwoord van collegevoorzitter Daniel Wigboldus. ‘Het college van bestuur heeft sympathie voor de actiebereidheid van medewerkers en studenten’, zei hij. ‘Als medewerkers willen demonstreren, kunnen ze dat in overleg met hun leidinggevende doen, ongeacht verplichte werkcolleges of tentamens.’

‘Wij spreken onze sympathie uit voor de nieuwe manifestatie’

Maar wie liever wil werken, moet die kans ook krijgen. Waar knelpunten optreden, moeten decanen uitzoeken wat de oplossingen daarvoor zijn.

UB-schermen

Toen Sven Meeder van de Ondernemingsraad vroeg of het college naast de actiebereidheid van de medewerkers ook de eisen van de betoging steunde, barstte een semantische discussie los. ‘Het is een brede actie, waar we onze steun voor uitspreken is ons niet duidelijk’, antwoordde voorzitter Wigboldus. ‘In de knelpuntenanalyse van de VSNU hebben we al duidelijk aangegeven waar de zorgen van de universiteiten zitten in termen van werkdruk. Vanuit die analyse spreken wij onze sympathie uit voor de nieuwe manifestatie.’

Fractievoorzitter van AKKUraatd Sander van der Goes wilde nog weten of er via de kanalen van de universiteit opnieuw mocht worden opgeroepen voor de staking. In aanloop naar de vorige manifestatie werd een bericht van studentenvakbond AKKU even van de schermen van de UB verwijderd door het college, omdat een snelle lezer zou kunnen denken dat het een bericht van de universiteit zelf was. Collegevoorzitter Wigboldus herhaalde op de GV dat oproepen voor de manifestatie zullen worden gefaciliteerd als duidelijk is van wie de boodschap afkomstig is.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!