Wie wordt de nieuwe rector? (3): Marcel Wissenburg kiest Christoph Lüthy én Carla Rita Palmerino

28 mrt 2023

De Radboud Universiteit zoekt een nieuwe rector. Wie zou het stokje van Han van Krieken in het nieuwe collegejaar moeten overnemen? In deze rubriek dragen medewerkers of studenten iemand voor. Marcel Wissenburg, hoogleraar politieke theorie, kiest Christoph Lüthy en Carla Rita Palmerino.

Marcel Wissenburg: ‘Wanneer je bij Christoph Lüthy (hoogleraar Geschiedenis van de filosofie en voormalig decaan Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FTR), red.) aanklopt met een kwestie zal hij nooit over de onmogelijkheden of de obstakels beginnen. Hij gaat meteen op zoek naar het wederzijdse voordeel. Bij twee partijen kijkt hij naar de mogelijkheden en de manieren om samen te kunnen werken. Christoph heeft een hele positieve grondhouding, als hij een compromis moet sluiten dan is dat er eentje waar een overtuiging achter zit.

Ik heb veel met hem te maken gehad in de opleiding Philosophy, Politics and Society. Carla Rita Palmerino (hoogleraar Geschiedenis van de filosofie en onderzoeksdirecteur faculteit FTR, red.) ken ik meer van de verhalen, maar daarin wordt verteld dat ze op vergelijkbare wijze werkt als Christoph. Nu zijn ze natuurlijk getrouwd en dat zie ik vooral als een voordeel voor een dubbelfunctie.

Verfrissend

Het College van Bestuur bestaat ook uit drie mensen omdat het te veel werk is voor één persoon. Een baan als rector is heftig om in je eentje te doen, dus waarom niet een dubbelfunctie? Dan kun je thuis ook nog eens inhoudelijk spuien over je dag.

Het zijn beide geschikte vertegenwoordigers voor de universiteit. Van Christoph weet ik dat hij warm, vriendelijk en een goede onderhandelaar is, die stevig in zijn schoenen staat en niet snel toegeeft. Han van Krieken heeft laten zien hoe goed het is te erkennen dat er verschillende manieren zijn van wetenschap bedrijven en open te staan voor verschillende zienswijzen. Zeker sinds corona heeft het CvB meer oog voor werkdruk bij medewerkers

Het zou verfrissend zijn om eens een filosoof als rector te hebben. Een wetenschapper die open staat voor meer vormen van onderwijs en onderzoek, en zeker niet de universiteit te benaderen als leer- en publicatiefabriek. Een filosoof heeft vaak een goed oog voor de rol die je als wetenschapper kunt spelen ten opzichte van de samenleving. Je publiceert niet enkel voor je 200 collega’s, je hebt een plek in de maatschappij.

Kelk

Dat Christoph een Zwitser is en Carla Rita een Italiaanse is een pluspunt, maar alle kandidaten zullen een internationaal profiel hebben. Christoph Lüthy is aangebleven als decaan in de periode dat FTR door een moeilijke tijd ging. Dat zijn tropenjaren geweest, dus het kan goed zijn dat hij gevleid is om genoemd te worden als mogelijke rector, maar dat hij die kelk graag aan zich voorbij laat gaan.

Het zijn tot slot beiden karakters die zouden passen bij het huidige College van Bestuur, zoals ik ze heb meegemaakt: warm en constructief. Christoph en Carla Rita zijn vrolijke mensen die een glimlach op je gezicht toveren. Je voelt je beter als je bij ze langs bent geweest.’

Wil je iemand voordragen voor deze rubriek? Stuur een mailtje naar [email protected]

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!