Wie wordt de nieuwe rector? (4) Ed Vosselman kiest Rob van der Heijden

30 jun 2014

Onderzoekers en studenten buigen zich in een korte serie over de vraag wie de nieuwe rector moet worden. Op de lijst van Voxweb prijken drie kandidaten: Planoloog Olivier Kramsch, voormalig letterendecaan Paul Sars en natuurkundehoogleraar Jan-Kees Maan. Wie moet erbij en wie eraf? Hoogleraar Accountancy Ed Vosselman schrapt Jan-Kees Maan en kiest voor Rob van der Heijden, decaan van ‘zijn’ managementfaculteit.

Foto: Dick van Aalst
Foto: Dick van Aalst

Geschrapt: Jan-Kees Maan. ‘Eén bèta is genoeg’
‘Over de te schrappen kandidaat kan ik kort zijn. De verdiensten van Jan-Kees Maan staan buiten kijf, maar met Gerard Meijer als voorzitter is het college van bestuur al voorzien van een man uit de bètawetenschap. Diversiteit maakt een bestuur hoe dan ook beter.’

Nieuw op de lijst: Rob van der Heijden. ‘Een dienstbaar bestuurder’
‘Rob van der Heijden heeft als decaan van onze faculteit laten zien wat een goed bestuurder hoort te zijn. Hij bundelt alle eigenschappen die ik ook onze nieuwe rector toewens. Het belangrijkste is dat hij goed kan luisteren naar wat er op de werkvloer gebeurt. Hij toont zich dienstbaar aan die processen, het o zo gewenste antwoord op de topdownisering die in de besturen om zich heen grijpt, niet alleen bij de universiteiten.
Hij is een soort van spelend bestuurder, die ervoor zorgt dat alle actoren op het veld zich serieus genomen voelen, in plaats van radertjes in een organisatie. Zo verhoog je de betrokkenheid en de bezieling van mensen in hun werk. En tegelijkertijd is Rob iemand die als het nodig is de knopen doorhakt. Hij toont de moed die een goed bestuurder nodig heeft, maar zonder overmoedig te worden.
Toen ik decaan was aan de economische faculteit in Rotterdam schrok ik vaak wakker uit een droom waarin ik een kraanmachinist was, hoog verheven boven het gekrioel op de grond. Dat was een waarschuwing: ‘Pas op: als je niet meer ziet wat er onder je gebeurt, dan rijd je de dingen dood in plaats van dat het opbloeit.’ Een les in bescheidenheid, die Rob als decaan hier al een paar jaar waarmaakt.’ / Paul van den Broek  

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!